Atenționare hidrologică: COD GALBEN de viituri în Cluj

Atenționare hidrologică: COD GALBEN de viituri în Cluj

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, miercuri, o atenţionare Cod Galben de fenomene hidrologice periculoase, valabilă până joi, pe râuri din mai multe județe, inclusiv Cluj.

Atenționarea a fost emisă pentru intervalul 17 iulie, ora 13:00 – 18 iulie, ora 10:00 și se referă în principal la scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale.

Potrivit INGHA, vor fi afectate râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someş, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Siret şi Prut, în judeţele: Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Caraş - Severin, Timiş, Suceava, Harghita, Neamţ, Bacău, Botoşani şi Iaşi.

În județul Cluj atenționarea vizează râurile Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilӑu şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Gilӑu și Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior.

Hidrologii spun că fenomenele vizate se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Maramureş, Arad, Suceava şi Botoşani.

Nouă avertizare Cod Galben de furtună la Cluj

Meteorologii ANM atenționează că în intervalul 17 iulie, ora 12:00 – 18 iulie, ora 02:00, în zona de munte, în Banat, Crișana, Maramureș și jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

Conform specialiștilor ANM, manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

Comenteaza