Avertisment ANSVSA: Cumparati alimente din spatii autorizate. Pastrati-le la temperaturile indicate pe ambalaj

Avertisment ANSVSA: Cumparati alimente din spatii autorizate. Pastrati-le la temperaturile indicate pe ambalaj
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) avertizeaza ca în perioadele caniculare creste riscul aparitiei de toxiinfectii alimentare si recomanda cumpararea alimentelor numai din spatii autorizate si pastrarea lor la temperaturi si în conditii adecvate.

"În sezonul cald creste riscul alterarii alimentelor si, implicit, al aparitiei de toxiinfectii alimentare si, de aceea, este bine sa fie respecte câteva masuri simple, dar foarte eficiente. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde o mai mare atentie modului în care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate", se arata în comunicatul ANSVSA.

Astfel, consumatorilor li se recomanda sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si care sunt depozitate în conditii corespunzatoare de temperatura si igiena.

Apoi, cât mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala trebuie puse în frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta între 0 si 4 grade Celsius si separat în functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cât mai scazuta, respectiv sub -12?C.

Alimentele care urmeaza a fi depozitate în frigider trebuie sa fie ambalate separat si mentinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj. Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru a fi ulterior preparate sau consumate, mai spune ANSVSA. La rândul lor, alimentele gatite trebuie pastrate în recipiente acoperite.

Alimentele alterate trebuie îndepartate, pentru ca sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente.

Fructele si legumele trebuie spalate bine înainte de a le depozita în frigider si înainte de a le consuma.

ANSVSA mai arata ca agentii economici trebuie sa evite expunerea la vânzare a produselor de origine animala în locuri si spatii care nu asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare.

În plus, inspectorii sanitari veterinari vor controla conditiile de manipulare, depozitare si transport ale produselor de origine animala si, în mod special, a produselor perisabile (carne preparata si carne tocata, peste, oua, lapte si produse din lapte).

Consumatorii pot sesiza autoritatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor asupra oricaror abateri din domeniul sigurantei alimentelor, apelând gratuit numarul de telefon - 0800 826 787.

 

Comenteaza