Bilete de autobuz prin SMS: cum funcţionează, cât costă, cum fentezi controlorii

Bilete de autobuz prin SMS: cum funcţionează, cât costă, cum fentezi controlorii
La Cluj se va implementa plata biletelor de transport public prin SMS. ziuadecj.ro îti dă toate detaliile.

Până la sfârşitul lunii mai, la Cluj se va implementa sistemul de plată prin SMS pentru biletele de transport în comun. Directorul Companiei de Transport Public (CTP), Liviu Neag, a explicat pentru ziuadecj.ro cum şi unde va funcţiona, respectiv cât vor costa tichetele.

Preţul călătoriilor şi abonamentelor virtuale nu se schimbă prin această modalitate de plată, faţă de cele pe hârtie, însă se va adăuga un comision de 12-15% al operatorilor de telefonie mobilă.

Vor exista trei soluţii:

  • bilet pentru o călătorie: 2 lei + comision
  • abonament pentru o oră: 4 lei + comision
  • abonament pentru o zi: 12 lei + comision

"Am avut primele discuţii cu operatorii de telefonie mobilă. Se lucrează acum la partea tehnică. Astfel de sisteme de plată funcţionează deja în Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Alba", a spus Liviu Neag, care a adăugat că CTP nu pierde nimic, dar nici nu câştigă ceva în plus prin noul sistem de plată. "Le va fi util tinerilor, celor care urcă dintr-o staţie unde nu există case de bilete sau celor care merg cu mijloacele de transport în comun după închiderea caselor", a precizat Neag.

Cum vor proceda călătorii şi controlorii

La urcare în autobuz, călătorii vor trebui să trimită un SMS la un număr care va fi afişat în staţii şi în mijloacele de transport în comun. În cazul biletelor pentru o singură călătorie, clujenii vor trebui să precizeze în SMS şi linia pe care urcă.

În cel mult 30 de secunde, vor primi un cod care va funcţiona pe post de bilet sau abonament. Controlorii vor avea la rândul lor smartphone-uri, puse la dispoziţie de operatorii de telefonie mobilă, cu care vor verifica validitatea codurilor prezentate de călători.

Controlorii s-au gândit deja cum vor proceda cei care vor încerca să-i "fenteze": vor avea telefonul pregătit şi vor trimite SMS-ul numai dacă vor vedea că urmează să fie verificaţi. Însă acest lucru poate fi dejucat. În majoritatea mijlocelor de transport din Cluj există deja camere video, unde se va putea vedea în ce staţie s-au urcat călătorii. "Este ca şi cum şi-ar composta biletul când văd controlorii. Îi prindem de fiecare dată", a spus unul dintre controlori.

Iniţial, sistemul va funcţiona doar în Cluj-Napoca, Chinteni şi Floreşti, iar ulterior va fi disponibil şi pentru Feleacu şi Ciurila.

Comenteaza