Busuiocul: planta aromatică cu puternice beneficii pentru sănătate

Busuiocul: planta aromatică cu puternice beneficii pentru sănătate
Busuiocul este o plantă aromatică folosită în special în bucătăria mediteraneană. Pe lângă gustul aparte pe care îl dă preparatelor, busuiocul are nenumărate beneficii asupra sănătăţii datorită conţinutului mare de vitamine şi minerale.

1. Puternic anti-inflamator datorita uleiurilor esentiale: Eugenol, citronelol, linalool, citral, limonena si terpineol, sunt doar cateva dintre uleiurile din busuioc. Efectul inhibator de enzime al eugenolului poate ajuta in cazul artritei reumatoide sau al afectiunilor inflamatorii ale colonului.

2. Protejarea ADN-ului. Orientinul si viceninarinul sunt doi flavonoizi hidrosolubili din busuioc, care ajuta celulele albe sanguine sa protejeze structurile celulare si cromozomii de radiatii, ca si de deteriorarile bazate pe oxigen.

3. Favorizeaza sanatatea cardiovasculara. Nivelul inalt de magneziu ajuta muschii si vasele de sange sa se relaxeze, imbunatatind fluxul sanguin. Exercitiul fizic este doar o parte a sanatatii cardiovasculare; si nutritia este cruciala

4. Proprietati antibacteriene. Uleiurile din busuioc furnizeaza protectie impotriva cresterii bacteriene nedorite, in mod similar uleiului de oregano (din aceeasi familie de plante). Busuiocul inhiba tulpinile de bacterii (Staphylococcus, Enterococcus si Pseudomonas) care sunt larg raspandite si au dezvoltat rezistenta la tratamentele cu antibiotice. (Journal of Microbiology Methods/Jurnal de Metode Microbiologice, septembrie 2003)

6. Stimuleaza apetitul si ajuta la diminuarea flatulentei. Ceaiul de busuioc, se spune, ajuta in cazul dizenteriei, greturilor si tulburarilor de stomac datorate gazelor.

Comenteaza