Când trecem la ora de vară în acest an...Anunț important pentru România

Când trecem la ora de vară în acest an...Anunț important pentru România
| Foto: canal2.md

Trecerea la ora de vară se va face pe 26 martie 2023, în ultimul weekend al lunii.

Schimbarea orei vine cu modificari ale bioritmului, ceea ce duce la afectarea multor persoane. Mai mult, primavara, acest lucru se suprapune cu astenia de primavara, ceea ce duce la afectarea sanatatii si a psihicului multor persoane, pana la acomodarea cu noul fus orar.

Odata cu schimbarea orei oamenii se pot confrunta cu dereglari hormonale, scaderea vigilentei si oboseala accentuata.

Mai mult, numarul de sinucideri este mai mare in primele saptamani dupa trecerea la ora de vara fata de restul anului, sustin oameni de stiinta australieni, potrivit libertatea.ro.

In 2018, Comisia Europeana a evaluat directiva privind schimbarea sezoniera a orei, iar respondentii au fost de acord sa se renunte la aceasta schimbare.

Propunerea a fost votata de eurodeputati in 2019 cu 410 voturi pentru, 192, impotriva si 51 de abtineri. Fiecare stat european trebuia sa decida daca ramane la ora de vara sau la cea de iarna. Cu toate acestea, pana la aceasta data, tarile membre nu au luat aceasta hotarare. Discutia a fost suspendata din cauza pandemiei.

Oamenii de stiinta din Italia au analizat ce s-ar intampla daca tara ar ramane la ora de vara pe tot parcursul anului. Potrivit rezultatelor acestoa, ramanerea la ora de vara ar duce la economii de aproximativ 500 de milioane de euro cu energia electrica.

La ora actuala, avand in vedere contextul economic, au aparut noi dezbateri pe marginea renuntarii la schimbarea orei, potrivit acasa.ro.

Comenteaza