Ce greșeli facem când vrem să vindem o proprietate

Ce greșeli facem când vrem să vindem o proprietate
Principalele greșeli ale românilor atunci când au în plan vânzarea unei locuințe țin de poziționarea greșită a prețului, implicarea mai multor agenții imobiliare și prezentarea neprofesionistă a proprietății, potrivit unei analize realizate de RE/MAX, lider mondial în real estate.

 

Prin necunoașterea pieței și a posibilelor consecințe, cea mai frecventă greșeală în rândul vânzătorilor este poziționarea greșită a prețului, fie sub valoarea pieței, fie peste piață. „Locația este unul dintre criteriile principale în setarea prețului corect, indiferent de tipul sau categoria de locuință. Ulterior, se iau în calcul aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilitățile și facilitățile de care dispune, situația juridică, nu în ultimul rând, vecinătățile și coproprietarii”, a declarat Răzvan Cuc, director regional al RE/MAX România.  
 
Alt factor care influențează semnificativ prețul imobilului este existența unui spațiu verde: grădină, o curte bine amenajată, apropierea unui parc. Aceste imobile înregistrează un succes mai mare în sezonul de primăvară. Prezentarea casei într-un mod profesionist este un lucru pe care mulţi vânzători îl ignoră. Curățenia, ordonarea acesteia, imaginea spațiului, calitatea aerului și animalele de companie pot influența decizia cumpărătorului, iar o pregătire va spori șansele locuinței de a fi vândută într-un timp mai scurt. Analiza remarcă tendința românilor de a apela rar la agenții imobiliare şi lucrul simultan cu mai mulți agenți. 
 
Greșelile pot fi evitate prin contractarea unui agent profesionist, fiindcă o colaborare cu mai mulți agenți nu implică un angajament din partea lor, iar eforturile depuse pentru clienți sunt minime. „Un agent imobiliar poate să aducă valoare dacă lucrează în interesul clientului. Beneficiile pot fi multiple, de la economia de timp, energie, promovare, pregătirea locuinței pentru vânzare, în negociere, până la suport în plan juridic. Un agent competent poate optimiza tranzacția și să o închidă la un preț bun, într-un timp mai scurt”, a menționat Cuc.
 
Omiterea acestor aspecte esențiale determină procesul de vânzare a unei proprietăți și influențează negativ perioada tranzacției și, implicit, prețul solicitat inițial. O perioadă lungă de expunere pe piață a unei proprietăți afectează profund valoarea acesteia. Atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători, aspectele de bază sunt cunoașterea pieței și a procesului de tranzacție, cunoștințe minime din sfera juridică și din tehnica negocierii. Vânzătorul are nevoie de o promovare eficientă a proprietății și o poziționare corectă a prețului, pe când cumpărătorul trebuie să își cunoască foarte bine bugetul, sursa de finanțare și nevoile pe care și le dorește.
 
În ceea ce privește erorile din partea cumpărătorilor, cea mai frecventă este tendința acestora de a se aștepta să cumpere locuința ideală simplu și rapid, sub prețul pieței și fără vreun cost suplimentar. Spre deosebire de români, ale căror tehnici de vânzare-cumpărare necesită îmbunătățiri, străinii care aleg să cumpere locuințe aici au mai multe cunoștințe despre tranzacțiile imobiliare și nu fac compromisuri când vine vorba de calitate. De asemenea, în cazul în care locuințele sunt achiziționate ca investiție în vederea închirierii, proprietarii străini apelează deseori la specialiști pentru servicii de administrare a imobilului.

Comenteaza