Ciuboțica-cucului, calmant natural

Ciuboțica-cucului, calmant natural
Încă de la începutul primăverii putem să profităm din plin de plantele medicale de sezon pentru a combate diferite afecţiuni. Una dintre ele este ciuboţica-cucului, renumită pentru proprietăţile vindecătoare.

Insomniile

Dacă treci printr-o perioadă mai stresantă şi nu poţi dormi, prepară-ţi un ceai de ciuboţica-cucului. Toarnă peste o lingură cu flori o cană cu apă clocotită şi lasă la infuzat 5-7 minute. Bea câte o cană în a doua parte a zilei. Acest remediu este eficient chiar şi pentru copii. Dacă adaugi în ceai şi câteva flori de gălbenele, infuzia va fi eficientă şi în tratarea stărilor nervoase.

Palpitaţiile

Ciuboţica-cucului este o plantă excelentă pentru cardiaci. Pentru a calma palpitaţiile şi stările de agitaţie, încearcă următorul remediu: într-un borcan de 2 litri pune, cât cuprinde, flori de ciuboţica-cucului, apoi toarnă peste acestea 2 l de vin alb. Acoperă vasul şi lasă-l la loc însorit, 2 săptămâni. Strecoară şi ia câte 3 linguri în fiecare zi.

Tusea seacă

Ai nevoie de 1 lingură de rădăcină de ciuboţica-cucului şi de 400 de ml apă. Fierbe planta 10 minute, apoi lasă la infuzat 20-25 de minute. Strecoară amestecul şi bea câte o jumătate de cană de 3-4 ori pe zi. Remediu calmează tusea seacă şi este un bun expectorant.

Durerile reumatice

Dacă suferi de dureri reumatismului, încearcă o cură de 2-3 luni cu ciuboţica-cucului. Prepară-ţi un ceai dintr-o lingură de plantă şi 250 ml de apă. Lasă la infuzat 20 de minute, strecoară şi bea 1-2 căni în fiecare zi. Acest remediu are capacitatea de a combate eficient durerile reumatice.

Afecţiunile respiratorii

În cazul problemelor respiratorii provocate de tuse convulsivă, bronşită, răceli şi gripă, prepară un sirop de ciuboţica-cucului. Taie mărunt o mână de rădăcină de plantă proaspătă, spălată bine în prealabil, şi pune-o într-un borcan de sticlă. Toarnă peste aceasta 1 lingură de miere şi las-o la macerat aproximativ 3 săptămâni. Se strecoară şi se ia câte o linguriţă la nevoie.

Durerile în gât

Pune la uscat frunze proaspete de ciuboţica-cucului şi apoi dă-le printr-o râşniţă până devin pulbere. Păstreaz-o într-un borcan închis. Se ţine sub limbă, 15 minute, de 3 ori pe zi, între mese. Se poate înghiţi cu apă sau cu ceai.

 

Comenteaza