Cod PORTOCALIU de caniculă la Cluj în weekend. Până la cât pot sări termometrele

Cod PORTOCALIU de caniculă la Cluj în weekend. Până la cât pot sări termometrele

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de caniculă pentru județul Cluj, valabil în weekend-ul 13- 14 iulie. 

Temperaturile maxime vor oscila între 35 și 40 de grade Celsius, în timp ce minimele nu vor scădea sub 20 de grade, indicând o noapte tropicală.

„În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade, iar pe litoral de 32...35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, a transmis ANM.

Cod PORTOCALIU de caniculă la Cluj în weekend. Până la cât pot sări termometreleSursă: meteoromania.ro (ANM)

Totodată, în zonele vizate de Codul roșu de caniculă, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Cum ne protejăm de caniculă

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a emis o serie de recomandări pentru a ajuta populația să facă față acestei perioade de căldură intensă:

  • Deplasări și Expunere: Efectuați deplasările în primele ore ale dimineții sau seara, preferabil prin zone umbrite, și alternați deplasarea cu repausul. Evitați aglomerațiile, expunerea la soare și efortul fizic intens între orele 11.00-18.00.
  • Îmbrăcăminte și Hidratare: Purtați haine lejere, subțiri, de culoare deschisă, pălării și ochelari de soare. Evitați băuturile alcoolice, cofeina și zahărul. Consumați între 1,5 și 2 litri de lichide pe zi, preferabil apă, sucuri naturale sau ceaiuri, la temperatura camerei.
  • Alimentație: Consumați fructe și legume și evitați alimentele cu un conținut mare de grăsimi.
    Persoane Vulnerabile: Păstrați legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea lor de sănătate și oferiți-le asistență la nevoie. Nu lăsați copiii sau animalele de companie singuri în autoturisme.
  • Ambient: Creați un mediu care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Limitați utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale și a surselor de căldură. Mențineți ferestrele închise când temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior și aerisiți dimineața devreme sau seara târziu. Reglați aerul condiționat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Pentru informații suplimentare despre comportamentul adecvat pe timp de caniculă, accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență www.fiipregatit.ro, precum și aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.

Comenteaza