Consumul moderat de alcool, benefic sau nu pentru sănătate? Ce spun studiile

Consumul moderat de alcool, benefic sau nu pentru sănătate? Ce spun studiile

Contrar opiniei populare, consumul de alcool oferă puţine beneficii pentru sănătate, ci, în schimb, vine cu riscuri grave.

Consumul moderat de alcool nu este bun pentru inimă şi pentru sănătate pe termen lung, arată o meta-analiză publicată vineri.

Se spune că un consum moderat de alcool - definit de obicei ca fiind cel mult două băuturi alcoolice pe zi pentru bărbaţi sau una pentru femei - este bun pentru inimă, putând contribui la prevenirea bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale şi a atacurilor de cord. De asemenea, numeroase studii au făcut legătura între dieta mediteraneană, cu vin roşu, şi o viaţă lungă şi sănătoasă. Însă noua cercetare arată că lucrurile nu stau chiar aşa.

„Ideea că alcoolul este bun pentru sănătate este atât de înrădăcinată în multe culturi”, spune Tim Stockwell, coautor al noii meta-analize, profesor de Psihologie la Universitatea Victoria din Canada şi fost director al Institutului canadian pentru cercetarea consumului de substanţe. Stockwell spune că acest concept este construit pe zeci de ani de ştiinţă eronată.

Multe studii privind alcoolul şi sănătatea au comparat băutorii uşori sau moderaţi cu persoanele care se abţin de la alcool, fără a lua în considerare în mod adecvat faptul că mulţi oameni renunţă la băutură pentru că au probleme de sănătate sau pentru că înainte au băut foarte mult.

Multe studii s-au concentrat, de asemenea, asupra adulţilor în vârstă, la care această tendinţă poate fi deosebit de evidentă. „Oamenii care sunt încă sănătoşi la 70 şi 80 de ani pot continua să bea”, spune Stockwell. Este posibil ca băutorii moderaţi să fie într-adevăr mai sănătoşi decât abstinenţii, dar alcoolul nu este neapărat motivul, crede specialistul.

Stockwell şi colegii săi, care şi-au publicat meta-analiza în JAMA Network Open, vineri, au analizat peste 100 de studii publicate anterior privind consumul de alcool şi mortalitatea, implicând în total aproape cinci milioane de participanţi la cercetare, şi au luat în considerare modul în care cei care renunţă la alcool, grupurile de studiu mai în vârstă şi alţi factori ar fi putut distorsiona rezultatele anterioare.

Este benefic sau nu alcoolul?

Cercetătorii au constatat că, în comparaţie cu persoanele care nu obişnuiesc să bea alcool pe parcursul vieţii, cei care au consumat aproximativ două băuturi pe zi sau mai puţin nu au prezentat un risc semnificativ mai mic de deces prematur. Persoanele care au băut mult - aproximativ trei băuturi pe zi sau mai mult - au avut risc de mortalitate mai mare decât cei care nu beau sau beau ocazional.

Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool este legat de probleme de sănătate, inclusiv o serie de tipuri de cancer, boli de ficat, demenţă şi - în ciuda afirmaţiei că alcoolul este sănătos pentru inimă - boli cardiovasculare.

Stockwell estimează că o persoană care consumă o băutură alcoolică pe zi îşi scurtează durata de viaţă cu aproximativ cinci minute per fiecare băutură.

La începutul acestui an, atât Centrul canadian pentru consumul de substanţe şi dependenţă, cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au publicat un ghid în care se spune că cea mai sigură cantitate de băutură este zero. „Când vine vorba de consumul de alcool”, se arată în declaraţia OMS, „nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea”.

Comenteaza