Cum scapi de neplăcerile verii: 7 plante care țin țânțarii la distanță

Cum scapi de neplăcerile verii: 7 plante care țin țânțarii la distanță
Deși este anotimpul pe care-l adorăm cu toate și pe care îl așteptăm timp de nouă luni, vara are micile ei inconveniente. Căldura și umiditatea atrag insectele, în special țânțarii, care își fac simțită prezența nu doar prin bâzâitul sâcâitor, dar și prin înțepăturile cu care ne “împodobesc” pielea.

Desigur, spray-urile și soluțiile împotriva țânțarilor, dipsonibile pe rafturile oricărui supermarket, pot rezolva problema. Însă pentru a evita poluarea locuinței sau a mediului cu substanțe chimice, putem apela la soluțiile naturale. Ne referim la anumite plante care țin țânțarii la distanță, cum ar fi lămâița, lavanda, menta, mușcata, feriga numită planta lui Neptun, tutunul ornamental sau vinarița. Să aflăm mai multe despre fiecare dintre acestea.

Lămâița

Lămâița emană o mireasmă foarte plăcută, dar tocmai această mireasmă se face „vinovată" de îndepărtarea țânțarilor. O poți planta în jardinieră sau o poți folosi sub formă de ulei esențial. În acest din urmă caz, pune 2-3 picături de ulei esențial de lămâiță pe câteva dischete demachiante și răspândește-le prin casă.

Atunci când pleci de acasă, unge-ți pielea cu o dischetă impregnată cu ulei esențial de lămâiță sau rupe câteva frunze de plantă, freacă-le între palme, apoi atinge-ți ușor brațele cu palmele. Țânțarii nu se vor mai apropia de tine.

Lavanda

O recunoaștem dintr-o mie, mai ales după mirosul ei inconfundabil. Nouă ne place, țânțarii îl detestă. Astfel, pentru a fi sigură că aceste insecte nu te vor mai agasa în această vară, așază câteva buchețele de lavandă pe balcon și în locuință.

Dacă pleci de acasă și vrei ca țânțarii să nu te deranjeze, procedează ca în cazul lămâiței: freacă între palme câteva floricele mov apoi atinge-ți brațele cu palmele.

Menta

Menta este o plantă aromatică pe care multe dintre noi o folosesc în bucătărie. Aroma ei este bine-venită nu doar în ceaiuri și deserturi, dar și în scopul îndepărtării țânțarilor.

Păstreaz-o în ghivece în casă sau pe balcon sau folosește-o sub formă de pomadă sau de esență. Pomada se obține prin simpla zdrobire a frunzelor. Aplic-o apoi pe față, pe gât, pe brațe și pe picioare și pleacă liniștită la grătar în pădure.

Mușcata

Ne înfrumusețează și ne înveselesc ferestrele, terasele, balcoanele sau grădinile, dar puține dintre noi știu că mușcatele sunt unele dintre cele mai eficiente plante care țin țânțarii la distanță. În funcție de soi, frunzele mușcatelor degajă o aromă plăcută - de mandarină, de lămâie, de trandafir, de nucă de cocos.

Atunci când pleci de acasă, rupe câteva frunze de mușcată și freacă-ți ușor cu ele pielea care va rămâne neacoperită de haine.

Planta lui Neptun

Planta lui Neptun este o specie de ferigă foarte ușor de întreținut. Secrețiile ei emană un miros specific, "vinovat" de îndepărtarea țânțarilor. Pentru a scăpa de țânțari, este suficient să o plasezi în locurile unde există aceste insecte: în casă, pe balcon sau în grădină. Deși tolerează soarele moderat, pentru a beneficia de proprietățile ei, ideal ar fi s-o așezi la umbră.

Tutunul ornamental

Îl poți cultiva în ghiveci sau în grădină și te poți bucura de aroma lui plăcută în special seara, când aceasta devine mai puternică decât în cursul zilei. Nu la fel de încântați de mirosul tutunului ornamental vor fi și țânțarii, care vor fi puși pe fugă.

Vinarița

Vinarița este o plantă puțin cunoscută, însă are o serie de virtuți curative care nu ar trebui trecute cu vederea. Este una dintre cele mai apreciate plante care țin la distanță țânțarii, dar și alte insecte precum viespi sau albine. Vinarița poate fi cultivată în grădină sau în jardinieră. Pentru a alunga țânțarii din interior, poți răspândi prin casă buchețele mici de vinariță.

 

Comenteaza