Cutremurul de 5,7 a fost de intensitate VI. Ce înseamnă asta?

Cutremurul de 5,7 a fost de intensitate VI. Ce înseamnă asta?
| Foto: INCDFP

Cutremurul cu magnitudinea de 5.7 pe scara Richter, înregistrat marți în județul Gorj, a fost mai puternic și de o intensitate mai mare decât cel de luni.

Conform datelor Institutului Național de Fizica Pământului, cutremurul de luni, de 5.2 a avut o intensitate de V, iar cel de marți, produs în aceeași zonă și cu o magnitudine de 5.7, a fost de intensitate VI. 

Care este diferența? Un seism de intensitate V este simțit aproape de toți oamenii. Produce ușoare degradări ale tencuielilor, iar unele obiecte instabile se răstoarnă.

Cutremurul de 5,7 a fost de intensitate VI. Ce înseamnă asta?

La un cutremur clasificat de intensitate VI mișcarea este simțită de toată lumea producând panică. Tencuiala cade, cladirile suferă avarii. Produce avarii însemnate la clădirile slab executate - explică cei de la INFP.

Cutremurul de 5,7 a fost de intensitate VI. Ce înseamnă asta?

Bineînțeles, cu cât sunt mai intense cutremurele, cu atât apar probleme mai serioase. Iată ce spun seismologii - intensitatea VII "Produce panica, iar oamenii parasesc locuintele. Avarii usoare pana la moderate la structurile de rezistenta obisnuite. Avarii considerabile la constructile slab executate sau necorespunzator proiectate. Cosurile se prabusesc".

Intensitatea VIII vine cu avarii usoare la structurile proiectate seismic. Avarii considerabile la cladirile obisnuite. Prabusirea structurilor de rezistenta defectuos executate. Dislocari ale zidariei de umplutura, caderea cosurilor Inalte, monumentelor etc.

La IX apar avarii insemnate la structurile de rezistenta. Se produc Inclinari ale cladirilor cu schelet de rezistenta bine proiectate. Distrugeri ale cladirilor slab executate. Crapaturi In pamant.

La X - Avarii importante la structurile de rezistenta proiectate antiseismic. Distrugeri ale cladirilor cu structura de rezistenta buna. Prabusiri ale cladirilor slab executate. Fracturi in pamant, prabusirea rocilor, alunecari de teren.

Intensitate XI - Distrugeri si avarii severe la majoritatea tipurilor de cladiri, poduri, baraje. Deformatia terenurilor. Fracturi, prabusiri, alunecari si deplasari orizontale si verticale ale terenului.

Iar seismele cele mai puternice, clasificate de intensitate XII, produc avarierea puternica si distrugerea tuturor cladirilor de suprafata si subterane. Schimbare radicala a scoartei terestre. Apar lacuri, noi albii.

 

 

Comenteaza