De ce au apărut probleme la alimentarea cu apă pe perioada caniculei zeci de localități din Cluj și Sălaj: "Sistemul nu este subdimensionat"

De ce au apărut probleme la alimentarea cu apă pe perioada caniculei zeci de localități din Cluj și Sălaj: "Sistemul nu este subdimensionat"

Compania de Apă Someș susține că principala cauză a disfunctionalităților în alimentarea cu apă din perioada iunie-iulie este folosirea apei potabile în alte scopuri decât ar trebui, consumul fiind unul crescut în mod semnificativ față de cel din lunile aprilie și mai.

În cursul lunii Iulie, un număr de 19 localități rurale din județul Cluj și 33 de localități rurale din județul Sălaj, precum și o serie de zone din municipiul Zalău, au suferit discontinuități în furnizarea serviciului de alimentare cu apă. Discontinuitățile s-au manifestat fie prin lipsa completă sau parțială a apei în respectivele localități, fie prin lipsa de presiune, fie prin program zilnic de alimentare cu apă, toate pe perioade de zile întregi.

Potrivit Companiei de Apă Someș, cauza principală a disfunctionalităților în alimentarea cu apă din această perioadă în lunile iunie-iulie a constat în consumul crescut în mod semnificativ față de perioada de consum normal de exemplu din luna aprilie-mai.

"Acest consum mult crescut a fost folosit pentru alte activități decât pentru consum menajer, respectiv pentru grădinărit, sere, ferme zootehnice, udat peluze, umplut piscine etc. Consumul exagerat a dus la suprasolicitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă care este proiectat și executat conform unor normative tehnice care au în vedere strict consumul pentru nevoile casnice.

Sistemul de alimentare cu apă NU este subdimensionat cum au pretins unii, dovada că în lunile cu regim termic normal cum au fost lunile Aprilie-Mai, cât și începând cu 22 Iulie după apariția ploilor și trecerea, cel puțin temporară, a valului de caniculă, sistemul a făcut și face față cerințelor tuturor utilizatorilor.

Sistemul de alimentare cu apă a fost și modernizat și reabilitat prin programe consecutive de investiții care începând cu 1997 au totalizat până în prezent peste 730 de Milioane de Euro, o sumă care după știința noastră nu a fost egalată de nici un alt operator de apă-canal din România pentru investiții.   

În fine, în acest moment putem răspunde și celor care au afirmat că motivele invocate de Compania de Apă Someș pentru disfuncționalitățile în alimentarea cu apă în perioada Iunie-Iulie, nu ar fi adevărate. Că nu ar fi adevărat că lipsa apei a fost cauzată de suprasolicitarea sistemului datorită  consumului mult crescut pentru grădinărit, peluze, piscine etc.

Calcule preliminare ale consumului în câteva din cele mai afectate localități rurale din județul Cluj, în privința lipsei apei, furnizării după program etc, arată:

Doar în localitatea Chinteni, 216 branșamente monitorizate ale utilizatorilor au avut în lunile Mai-Iunie (când încă nici nu se manifestase apogeul caniculei care a a avut loc în luna Iulie!) un consum cel puțin dublu față de consumul perioadei Martie-Aprilie.

Din cele 216 branșamente,  73 au avut consum dublu în Mai-Iunie față de Martie-Aprilie, 43 de utilizatori au avut consum triplu, 31 de utilizatori au avut un consum de 4 ori mai mare, iar restul de 69 de utilizatori au avut consumuri crescute de 5 pana la 54!! de ori.

În localitatea Dezmir, din 258 de branșamente monitorizate, 91 au avut consum dublu, 68 – triplu, 21 de 4 ori mai mare iar restul de 78 de utilizatori au avut consumuri mai mari în Mai-Iunie de 5 pana la 87!!! de ori mai mare decât în perioada Martie-Aprilie.

În localitatea Feleacu, din 303 branșamente monitorizate, 109 au avut consum dublu, 82 de utilizatori au avut consum triplu, 34 de utilizatori au avut consum de 4 ori mai mare iar restul de 78 de utilizatori au avut un consum crescut de 5 până la 78 de ori mai mare decât în Martie-Aprilie.

 În localitatea Pata, din cele 67 de branșamente monitorizate, 22 au avut consum dublu, 16 – consum triplu iar restul de 29 de utilizatori au avut un consum mai mare de 4 până la 37 de ori.

Calcule similare sunt întocmite în prezent și pentru alte localități, inclusiv  pentru localități aparținând de alte sucursale ale Companiei din județul Cluj și județul Sălaj, dar toate datele preliminare arată același lucru: majoritatea utilizatorilor au folosit cantități enorme de apă în plus față de consumurile lor din perioada cu regim termic și pluviometric normal.

Situația consumurilor din luna Iulie, care va fi disponibilă la începutul lunii August credem că va fi și mai grăitoare, cu discrepanțe și mai mari.

În momentul în care din 22 Iulie, au revenit chiar dacă posibil doar temporar, temperaturile normale pentru această perioadă și au început și ploile, nici una din localitățile cu probleme în alimentarea cu apă din săptămânile trecute, nu mai este afectată de lipsa de apă (excepție făcând situațiile de avarii, soluționate foarte rapid)", transmite Compania de Apă Someș.

Comenteaza