P Diferența dintre icoana catolică și cea ortodoxă
Catolicismul și ortodoxismul sunt printre cele mai importante ramuri ale creștinismului. Atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici se închină la icoane, dar puțini observă diferențele între o icoană catolică și una ortodoxă. Există mai multe elemente care le diferențiază și le oferă o autenticitate aparte.
Principalul detaliu care deosebește o icoană catolică de una ortodoxă este fizionomia personajelor religioase înfățișate. În cazul icoanelor catolice imaginea este conturată mai aproape de realitate, iar chipurile sunt pictate încât să arate mai uman. Pentru icoanele ortodoxe se arată mai degrabă spiritualitatea şi ascetismul, în timp ce persoanele biblice sunt mai triste și au chipul prelung.
De asemenea, o altă deosebire între o icoană catolică și una ortodoxă sunt culorile. Creștinii catolici se închină la icoane mult mai deschise la culoare, iar cei ortodocși la unele mai întunecate, mai sobre.
Diferențe mai semnificative descoperim, în special, la icoanele cu Maica Domnului. În cazul icoanelor ortodoxe, Maica Domnului poate fi recunoscută după cele trei stele - una pe frunte, a doua pe umărul drept și a treia pe umărul stâng. Cele trei stele simbolizează fericirea Fecioarei Maria înainte de a da naștere, în timpul nașterii și după naștere. Fața Sfintei Născătoare de Dumnezeu apare în icoanele ortodoxe cu fața trasă și prelungă, în timp ce în icoanele catolice are fața plină și rotundă.
Care sunt diferențele între icoanele catolice și ortodoxe
Tot în cazul icoanei Maicii Domnului găsim un element care deosebește icoanele catolice de cele ortodoxe. Părul Maicii Domnului nu este vizibil niciodată în icoanele ortodoxe, ci doar în cele catolice.
Totodată, în cazul icoanelor ortodoxe Maica Domnului este, de obicei, zugrăvită alături de pruncul Iisus Hristos. Sunt și în cazuri în care nu apare lângă Fiul Ei, iar iconarul o concepe ca Maică a durerii sub cruce, cu mâinile încrucişate şi capul plecat, câteodată cu săbiile simbolice îndreptate spre inima Ei. Aceste icoane fac referire la momentul răstignirii Fiului.
Există diferențe și în ceea ce privește semnificația icoanelor catolice și cele ortodoxe. La începuturi, școala de pictură ortodoxă a fost influențată de cea bizantină și de tradiția din Europa de Est. Caracteristicile erau linii netede, severitate, măreție, solemnitate, strălucire. Principalul scop pentru care au fost realizate aceste icoane ortodoxe este de a îndemna persoana să fie creștină, să creadă în Dumnezeu și să aibă spirit religios.
În ceea ce privește icoanele catolice, acestea au apărut ca o ilustrare pe o temă religioasă. Sarcina iconarilor a fost de a înfățișa o poveste biblică și să nu trezească o stare de rugăciune.
Între icoanele catolice și cele ortodoxe mai există și o diferență în canoane. În Ortodoxie a existat un canon clar de iconografie, ceea ce a dus la stabilirea unor reguli pentru realizarea icoanelor. Pictorii nu trebuie să se abată de la aceste reguli, singura diferență în realizarea icoanelor fiind alegerea culorilor, care pot varia în diferite școli de pictură. Important de menționat este că o culoare aleasă poartă o însemnătate semantică.
Icoanele catolice nu au un canon specific pentru pictarea lor. Pictura va înfățișa un sfânt așa cum este gândit de respectivul pictor, acesta având mai multe libertate în a alege culorilor și modul cum înfățișează acel eveniment religios.