Echinocțiul de primăvară 2023. Tradiții și superstiții în această zi

Echinocțiul de primăvară 2023. Tradiții și superstiții în această zi

În 2023, prima zi oficială de primăvară este  luni, 20 martie când este marcat și echinocțiul de primăvară.

Echinocțiul de primăvară din emisfera nordică, numit și echinocțiul din martie sau echinocțiul de primăvară pe tot globul are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc mergând de la sud la nord.

Pentru strămoșii noștri, a căror cronometrare era mai puțin precisă decât a noastră, ziua și noaptea păreau probabil egale. Dar astăzi știm că nu este chiar așa.

La echinocțiul de primăvară se spune că un nou an agrar își are începutul. În această zi, ca să alunge frigul, copiii bat pământul ritualic, cu bețele și ciomegele, rostind următoarele: 

Copiii și tineri mai fac un lucru în această zi. Aceștia formează grupuri de câte trei sau câte opt persoane, pentru a împodobi o creangă de copac cu flori de primăvară. Cu aceasta copiii merg la colindat, din casă în casă, în timp ce recitau diverse cântece populare. Aceștia oferă stăpânilor caselor  câte o floare.

Menirea acesteia este să vestească sosirea primăverii. Ei primesc în schimb bani, ouă sau cadouri diverse pe care le împart între ei. Pentru ca inimile lor să rămână tinere și pentru ca părul acestora să aibă putere să crească, fetele purtau aceste flori în păr, scrie playtech.ro.

 

Comenteaza