Europa, sub nămeţi. Cod Roşu de ninsori într-o ţară vecină

Europa, sub nămeţi. Cod Roşu de ninsori într-o ţară vecină

Europa se confruntă cu un val de ninsori abundente şi vânt puternic, astfel că, unele ţări se află sub avertizări de vreme rea.

După ce, în urmă cu două zile, Franţa s-a aflat sub Cod Portocaliu de ninsoare și polei în nordul și centrul țării, iar în patru departamente din Sud-est s-a emis un Cod Portocaliu de avalanșe, joi, 24 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Serbia că autorităţile locale au emis Coduri Roşu şi Portocaliu de ninsoare valabile joi şi vineri, iar nordul Croației se află, joi, sub Cod Roşu de vânt.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, au fost emise coduri portocaliu şi roşu pentru condiţii meteorologice severe în intervalul 24-25 ianuarie 2019. Astfel, pentru ziua de 24 ianuarie 2019 a fost emis un cod portocaliu pentru regiunile Belgrad, Srem, Sumadija, Pomoravlje, Serbia de Vest, de Est şi de Sud-Est, fiind prognozate ninsori care să ducă la depunerea unui strat de zăpadă mai mare de 10 cm, într-un inteval scurt de timp. Pentru celelalte regiuni a fost emis cod galben”, potrivit unui comunicat remis presei.

MAE mai precizează că pentru ziua de 25 ianuarie 2019 a fost emis Cod Roşu pentru regiunile Sumadija, Pomoravlje, Serbia de Sud-Vest şi de Sud-Est, fiind prognozate ninsori cu depunere a unui strat de zăpadă mai mare de 15 cm, într-un interval scurt de timp. Pentru celelalte regiuni a fost emis Cod Portocaliu.

„Populația este avertizată cu privire la disfuncțiile din infrastructura de circulație, precum și la riscurile de rupere a copacilor pe căile rutiere și feroviare. Este posibil ca unele drumuri principale să fie închise temporar, ca urmare a vântului și ninsorilor, mai ales pentru autoturismele de mare tonaj, inclusiv pe drumurile secundare. Informații actualizate despre starea drumurilor se pot obține accesând harta interactivă a administrației locale a drumurilor,”, transmite ministerul.

Cetăţenii adflaţi în situaţii de urgenţă pe teritoriul Serbiei pot apela la numerele de urgenţă locale +38111192 (poliţia), +38111193 (pompierii) şi +38111194 (ambulanţa), precum şi +381111987 pentru asistenţă auto.

Cetăţenii români pot solicita de asemenea asistenţă consulară la Ambasada României în Serbia sau la Consulatul General al României la Vârşeţ.

De asemenea, prognozele meteorologice pentru nordul Croației indică o înrăutățire a condițiilor atmosferice, însoțită de ninsori și vănt extrem de puternic, cu o viteză de până la 120 km/h, care creează probleme serioase în transportul maritim. Pentru data de 24 ianuarie 2019, regiunea orașului Rijeka, precum și golfurile Kvarner și Kvarnerić, se află sub avertizare meteorologică Cod Roșu de vânt.

Se recomandă consultarea, pentru informații actualizate, a paginilor de Internet ale Automobil Clubului CroatCompaniei Croate de Căi FerateAutorităţii Portuare Croate şi Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă.

MAE reamintește cetățenilor români că, în situații de urgență, pe teritoriul Croației, pot apela numărul european unic de urgență 112.

"Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +3851467660 sau +38514610009".

Comenteaza