Fraude la tot pasul. Escrocii se dau drept BNR sau ASF. Ce metode înșelătoare sunt la modă

Fraude la tot pasul. Escrocii se dau drept BNR sau ASF. Ce metode înșelătoare sunt la modă
| Foto: infooradea.ro

Instituțiile de stat sunt „folosite” de escroci din ce în ce mai des în fraude de tip phishing și deepfake.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenţia publicului să nu dea curs, sub nicio formă, unor propuneri telefonice de investiţii sau de transferuri de fonduri venite din partea anumitor persoane care susţin că reprezintă ASF şi care folosesc o aplicaţie care generează, în mod fraudulos, apeluri care se identifică cu numărul de TelVerde al Autorităţii 0800 825 627.

„În ultima perioadă, au fost semnalate mai multe tentative de fraudă de tip voice phishing (vishing), în numele Autorităţii de Supraveghere Financiară, iar persoanele care au dat curs acestui tip de „oferte" au fost prejudiciate cu sume importante de bani. Reiterăm că Autoritatea de Supraveghere Financiară: nu face recomandări şi propuneri de investiţii; nu apelează consumatorii pentru a le propune plasamente în criptomonede şi în niciun alt fel de activ; nu solicită oamenilor să direcţioneze sume de bani către platformele de investiţii financiare online sau offline; nu propune intermedierea recuperării unor sume pierdute în investiţii anterioare", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară recomandă tuturor celor care intenţionează să realizeze investiţii pe piaţa financiară să apeleze doar la firme autorizate şi să se informeze temeinic înainte de a-şi plasa banii într-un instrument sau altul.

„Dacă aveţi suspiciuni cu privire la un apel, întrerupeţi imediat comunicarea. Pentru a vă asigura că apelul este autentic, contactaţi-ne telefonic (0800.825.627/004 021.305.34.70) sau prin email (office@asfromania.ro). De asemenea, în situaţia în care vă confruntaţi cu tentative de fraudă sau activităţi suspecte, raportaţi imediat aceste situaţii autorităţilor competente", subliniază sursa citată.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Guvernatorul BNR, victima unei înșelătorii deepfake

Cu privire la fraudele financiare atrage atenția și Banca Națională a României (BNR). Instituția informează că escrocii folosesc tehnica deepfake cu imaginea guvernatorului BNR.

„În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă”, potrivit unui comunicat oficial al BNR.

Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

„Reiterăm faptul că Banca Națională a României nu face recomandări și propuneri de investiții. În cazul în care ați dat curs unor astfel de anunțuri false, raportați imediat aceste situații autorităților competente”, se mai arată în comunicatul Băncii Naționale.

Comenteaza