Încă un nor de praf din Sahara peste Europa! Va fi "excepţional de dens"

Încă un nor de praf din Sahara peste Europa! Va fi "excepţional de dens"

Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei al Uniunii Europene a anunțat că un nou val de praf saharian, pe care l-a catalogat drept "excepţional de dens", urmează să ajungă în Europa.

Norul de praf este al treilea de acest tip care ajunge în Europa în ultimele săptămâni. Totuşi, este primul catalogat drept "excepţional de dens", potrivit Mediafax, care citează Sky News. Specialiştii spun că în unele zone vor fi depăşite limitele maxime privind calitatea aerului.

Norul format în Sahara a întrat în Europa prin Spania şi va ajunge în Franţa, în Germania şi în sud-estul Marii Britanii. Marţi, norul va părăsi continentul trecând peste Suedia, Finlanda, Marea Baltică şi nord-vestul Rusiei.

Specialiştii susţin că vremea caldă a favorizat formarea şi călătoria norului de praf african. Deşi nu este neobişnuit ca praful din Sahara să ajungă în Europa, în ultimii ani a existat o creştere a intensităţii şi frecvenţei unor astfel de episoade, schimbările climei reprezentând explicaţia, mai spun experţii.

Ultimul val de praf saharian a ajuns în România la finalul lunii martie și a persistat în atmosferă timp de câteva zile, inclusiv în Cluj-Napoca (vezi aici).

Comenteaza