Informații utile despre certificatul energetic

Informații utile despre certificatul energetic

Trebuie să le știi dacă ești proprietar.

În momentul în care deții unul sau mai multe imobile/părți de imobil/apartamente, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci este să te informezi. În felul acesta reduci orice tip de riscuri și poți să te bucuri din plin de clădirile/apartamentele pe care le ai.

Deși informațiile despre certificatul de performanță energetică sunt destul de prezente pe internet și foarte clare, mulți oameni nu știu cu exactitate ce reprezintă un astfel de document, cum se obține și care sunt avantajele pe care le aduce.

Tocmai de aceea, am încercat să evidențiem câteva informații relevante despre certificatul energetic, pe care trebuie să ți le însușești mai ales dacă ai un imobil (sau un apartament) pe care vrei să îl înstrăinezi sau pe care vrei sa îl închiriezi.

Care sunt informațiile despre certificatul energetic pe care trebuie să le știi?

1. Certificatul energetic poate să genereze economii. Nu face acest lucru în mod direct, însă o poate face în mod indirect, oferind informații clare despre eficiența energetică pe care o are clădirea. Economia de energie este, de fapt, scopul dedicat al acestui document, care a devenit obligatoriu în întreaga Uniune Europeană.

2. Certificatul energetic este obligatoriu, însă nu pentru toate clădirile. Majoritatea oamenilor știu că certificatul energetic este obligatoriu. Afirmația este cât se poate de adevărată, însă există unele clădiri care sunt scutite de la această obligativitate. Spre exemplu, lăcașurile de cult, clădirile care se vând înainte de recepția lucrării, monumentele sau clădirile în care nu există activitate umană nu au nevoie de un astfel de document.

3. Obținerea certificatului de performanță energetică nu este suficientă. Proprietarul unei clădiri trebuie să depună la organul fiscal o copie după document ori de câte ori clădirea este subiect al unei tranzacții. De asemenea, certificatul energetic trebuie să îi fie pus la dispoziție și cumpărătorului. La organul fiscal se depune în momentul în care se înregistrează contractul de vânzare-cumpărare.

4. Există două notații referitoare la eficiența energetică a clădirii. Prima este cu o notă de la 1 la 100 și se referă la performanță energetică. O clădire performantă este cea care obține o notă cât mai mare. Cea de-a doua se face cu litere de la A la G și reprezintă clasa de eficiență energetică (ceva similar cu ce știti de la electrocasnice). Practic, o clădire încadrată în clasa de eficiență energetică A are un consum de 125 kWh/m2/an, în timp ce o clădire din clasa de eficiență energetică G are un consum mult mai mare, de peste 820 kWh/m2/an.

5. Cei care dețin imobile vizitate frecvent de public, iar suprafețele lor depășesc 250 de metri pătrați, trebuie să afișeze certificatul energetic într-un loc vizibil, în caz contrar riscând o amendă destul de mare.

6. Există două tipuri de auditori energetici (singurii care sunt abilitați să redacteze certificate energetice): cu grad profesional I și II. Dintre aceștia, doar auditorii energetici atestați gradul I au dreptul să emită un audit energetic și certificate energetice pentru toate categoriile de imobile.

7. În momentul în care se solicită un certificat energetic, trebuie să i se ofere auditorului atestat o serie de copii după documente ale construcției și informații solicitate de acesta. O parte dintre informațiile despre imobil vor fi colectate de către auditor în cadrul unei scurte vizite la construcția supusă certificării.

8. Certificatul energetic are o valabilitate de 10 ani și are un preț accesibil (în general în jurul sumei de 200 lei sau sub această sumă pentru un apartament din București). Desigur, prețul depinde de firma sau auditorul energetic cu care lucrați, acesta fiind liber să-și stabilească prețurile cum consideră.

Comenteaza