Legile iubirii ale lui Codoban, dezbătute la Beraria Culturală

Legile iubirii ale lui Codoban, dezbătute la Beraria Culturală
Cea de-a XXV-a ediție a Berăriei Culturale prilejuieşte o dezbatere şi o polemică fascinante pe tema iubirii şi a libertăţii în care se vor angaja filosoful iubirii, Aurel Codoban, soprana Dana Păcurar-Neamț și poeta Lili Lazăr.

Evenimentul care va avea loc miercuri, 26 noiembrie, de la ora 19, la Fabrica de Bere Ursus, sala Euphoria, prilejuieşte o dezbatere şi o polemică fascinante pe tema iubirii şi a libertăţii în care se vor angaja filosoful iubirii, Aurel Codoban, soprana Dana Păcurar-Neamț și poeta Lili Lazăr.

Profesorul Codoban, printre altele, va fi provocat de producătorul şi moderatorul dezbaterilor de la Berăria Culturală, jurnalistul şi istoricul Ion Novăcescu, să lămurească care e cea mai bună alegere în această cultură a imagini. Şi în această eră a preamăririi trupului, când ce-i al sufletului a fost trecut în planul doi sau chiar este blamat şi biciuit de toată comunicarea publică. Trăind într-o eră a socializării şi comunicării globale, atât de însingurate, şi într-o lume în care imaginea ademeneşte şi controlează simţurile omului, e firesc să te întrebi care e alegerea naturală şi firească. Cât de liberi suntem atunci când alegem iubirea pe care ne-o dorim, din moment ce simţurile şi dorinţele ne sunt „educate" şi dirijate spre iubirea trupească? E alegere liberă aruncarea la coşul de gunoi al trebuinţelor umane ceea ce menestrelii au denumit „iubirea pasiune" sau este o reuşită şi subtilă manipulare a propagandei zilelor noastre?

Pe de altă parte, filosoful Aurel Codoban va fi provocat să vorbească despre cele patru legi ale iubiri - aşa cum le-a definit în celebra sa carte Amurgul iubirii - şi o va face în stilul său cunoscut şi-n contradicţie cu părerile preopinentelor sale:

1. Să părem ceea ce nu suntem pentru a ne elibera de ceea ce suntem.
2. Femeile nu ţin la bărbaţii frumoşi, ci la bărbaţii care au succes la femeile frumoase.
3. Dragostea se dezvoltă numai în măsura în care fiecare partener e pregătit să-i dezvăluie celuilalt propriile îngrijorări şi necesităţi, devenind astfel vulnerabil în faţa celuilalt.
4. Adevărul sexului nu poate fi înfăţişat ci doar creat.

Comenteaza