Meteorologii anunță un val de frig. Temperaturile scad brusc/ Lapoviţă şi ninsori la munte

Meteorologii anunță un val de frig. Temperaturile scad brusc/ Lapoviţă şi ninsori la munte

După un început de octombrie cu temperaturi de vară, vremea se schimbă radical. Temperaturile scad accentuat, apar ploile, iar la munte se anunţă lapoviţă şi ninsori.

Potrivit unei prognoze ANM, valabilă până la jumătatea lunii, în Transilvania, vremea se răceşte accentuat în următoarea perioadă, temperaturile scad şi cu 10 grade Celsius şi apar ploile.

Astfel, până în data de 9 octombrie, maximele termice vor fi în scădere, de la medii de 26...28 de grade, spre 17 grade. Apoi, între 9 și 12 octombrie, valorile maxime vor fi în creștere, iar media acestora va ajunge la 22...23 de grade. În a doua săptămână, temperaturile maxime vor fi în scădere spre medii de 18 grade. Minimele termice vor fi în scădere de la medii de 13...14 grade la începutul intervalului, spre 5 grade, în data de 10 octombrie. Între 10 și 13 octombrie, minimele termice vor fi în creștere spre valori, în medie, de 8 grade, apoi vor scădea ușor și treptat până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, spre 6 grade. Vor fi ploi în intervalul 5–8 octombrie, pe arii restrânse însemnate cantitativ. După data de 13 octombrie, probabilitatea de apariție a ploilor va fi din nou în creștere.

La munte temperaturile maxime vor fi în scădere până în data de 8 octombrie, de la medii de 19 grade, spre 9...10 grade. Până în data de 12 octombrie, valorile maxime vor fi în creștere, iar media va ajunge la 15 grade. În a doua săptămână, maximele termice vor fi în scădere treptată spre medii de 11 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere de la medii de 11 grade la începutul intervalului, spre 2 grade, în jurul datei de 9 octombrie. Între 9 și 13 octombrie, minimele termice vor fi în creștere spre valori, în medie, de 7 grade, apoi vor scădea treptat până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, spre 4 grade. Va ploua în intervalul 5–8 octombrie, iar pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate. După data de 13 octombrie va crește din nou probabilitatea de apariție a ploilor, iar la altitudini mari vor fi posibile și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Comenteaza