Mituri și adevăruri despre zahăr. Ce este zahărul, care sunt beneficiile și pericolele acestuia
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Mai 2023, 19:06
- Utile
- Ascultă știrea

Zahărul este un aliment ce se obține din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr, având un conținut mare de zaharoză, care îi oferă un gust dulce. Acesta este folosit în alimentație pentru a îndulci mâncărurile și băuturile, dar și drept conservant. Zahărul conține doar două molecule, una fiind glucoza și cealaltă fructoza
De ce avem nevoie de zahăr în organism
Zahărul joacă un rol vital în organism, furnizând energia necesară funcționării acestuia. Glucoza, în particular, este o sursă principală de energie pentru celulele corpului. Fiecare celulă are nevoie de glucoză pentru a funcționa corect, inclusiv cele din creier, care utilizează o mare parte din energia derivată din glucoză, scrie Harvard.edu.
Cât zahăr ar trebui să consumăm pe zi
Dar cu atâtea tipuri de zahăr și produsele din comerț conținând cantități mai mari sau mai mici de zahăr, multe lume se întreabă cât zahăr ar trebui să consumăm zilnic pentru a evita problemele de sănătate.
Potrivit NHS.uk, OMS recomandă ca zaharurile libere, zaharurile adăugate în mâncare sau băuturi, precum și zaharurile găsite în mod natural în miere, siropuri și sucuri de fructe și legume neîndulcite, smoothie-uri și piureuri, să nu reprezinte mai mult de 5% din energia (caloriile) pe care o obții din mâncare și băuturi în fiecare zi.
Aceasta înseamnă:
Adulții nu ar trebui să aibă mai mult de 30g de zaharuri libere pe zi (echivalentul a aproximativ 7 cuburi de zahăr).
Copiii cu vârsta între 7 și 10 ani nu ar trebui să aibă mai mult de 24g de zaharuri libere pe zi (6 cuburi de zahăr).
Copiii cu vârsta între 4 și 6 ani nu ar trebui să aibă mai mult de 19g de zaharuri libere pe zi (5 cuburi de zahăr).
Nu există o limită de ghidare pentru copiii sub vârsta de 4 ani, dar se recomandă să evite băuturile și alimentele îndulcite cu zahăr.
Zaharurile libere se găsesc în alimente precum dulciuri, prăjituri, biscuiți, ciocolată și unele băuturi răcoritoare și sucuri. Acestea sunt alimentele zaharoase la care trebuie să avem grijă și să nu facem excese.