Peștera Poarta lui Ionele, comoara ascunsă a Munților Apuseni, deschisă turiștilor
- Scris de Ziua de Cluj
- 30 Apr 2025, 13:26
- Utile
- Ascultă știrea

Situată într-un cadru natural de poveste, pe teritoriul administrativ al comunei Gârda de Sus, această peșteră impresionează prin frumusețea sălbatică, accesibilitatea sa și importanța geologică și ecologică.
Așezată pe versantul drept al Văii Ordâncușa, la o altitudine de 890 m, Peștera Poarta lui Ionele este locul în care ies la lumină apele care se pierd în ponoarele și dolinele de pe valea oarbă dintre Iapa (Dealul Frumos) și cătunul Mununa. Acest fenomen carstic fascinant contribuie la unicitatea peșterii și oferă vizitatorilor o incursiune spectaculoasă în inima naturii.
Amenajată special pentru turiști, peștera este iluminată și dotată cu scări și podețe metalice, asigurând un traseu sigur și accesibil pentru toate categoriile de vizitatori. Astfel, frumusețea formațiunilor calcaroase și a mediului subteran poate fi admirată în condiții de confort și siguranță.
Drumul spre peșteră este la fel de pitoresc ca și destinația. Din centrul comunei Gârda de Sus, turiștii trebuie să urmeze drumul asfaltat ce urcă spre Ghețarul Scărișoara, parcurgând aproximativ 3 kilometri prin spectaculoasele Chei ale Ordâncușei. Pe partea stângă, veți remarca o grotă amenajată ca loc de picnic și o construcție tradițională din lemn, acoperită cu șindrilă – punctul de întâlnire cu ghidul peșterii, care vă va însoți în explorare.
Peștera Poarta lui Ionele este clasată în clasa C a peșterilor protejate și este declarată rezervație naturală de interes național. Acest statut impune reguli stricte de vizitare, contribuind la conservarea biodiversității și a formațiunilor speologice unice.