Planta de sezon care te ajută la slăbit și te scapă de insomnie
- Scris de Ziua de Cluj
- 04 Apr 2023, 19:38
- Utile
- Ascultă știrea

Primăvara vine cu renașterea naturii, moment în care este bine să profităm de toate bogațiile ce ne înconjoară.
Conform celor de la Healthline, de la rădăcină până la floare, păpădia este o plantă foarte hrănitoare, plină de vitamine, minerale și fibre. Frunzele de păpădie pot fi consumate gătite sau crude și sunt o sursă excelentă de vitaminele A, C și K. Ele conțin, de asemenea, vitamina E, acid folic și cantități mici de alte vitamine B.
Mai mult, frunzele de păpădie oferă o cantitate substanțială de mai multe minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu și potasiu. Rădăcina de păpădie este bogată în carbohidrați inulină, un tip de fibră solubilă care se găsește în plante și care susține creșterea și menținerea bacteriilor intestinale sănătoase în tractul digestiv.
Rădăcina de păpădie este adesea uscată și transformată în ceai, dar o puteți consuma și întreagă, așa cum faceți cu alte legume rădăcinoase. Păpădia este plină de antioxidanți puternici, ceea ce explică utilizarea ei în tratarea unor afecțiuni.
Antioxidanții sunt compuși care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, molecule ce sunt un produs al metabolismului normal, dar care contribuie la riscul de boli cronice dacă nivelurile devin prea ridicate în corp. Prin urmare, antioxidanții sunt cruciali pentru a menține organismul sănătos. Păpădia conține niveluri ridicate de antioxidant betacaroten, care poate proteja împotriva deteriorării celulelor și a stresului oxidativ. Sunt, de asemenea, bogate într-un alt tip de antioxidanți numiți polifenoli, care se găsesc mai ales în floare, dar apar și în rădăcini, frunze și tulpini.
Anumiți compuși din păpădie pot reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului, ambii fiind factori de risc cheie pentru bolile de inimă. Într-un studiu în eprubetă, extractul de frunze și rădăcini de păpădie a scăzut acumularea de trigliceride în celulele adipoase.
În mod similar, un studiu pe animale cu durata de 4 săptămâni a arătat că administrarea de extract de frunze de păpădie la șobolani a redus semnificativ nivelul colesterolului total și al trigliceridelor.