Priveşte, citeşte!: Star Trek Into Darkness şi The Great Gatsby rulează în cinematografele clujene

Priveşte, citeşte!: Star Trek Into Darkness şi The Great Gatsby rulează în cinematografele clujene
Două premiere importante care îi vor mulţumi atât pe iubitorii de SF-uri cât şi pe pasionaţii de literatură.

"Star Trek Into Darkness"

După prima misiune, echipajul Enterprise este chemat înapoi acasă, unde află că o putere de neoprit a instituit teroarea din interiorul propriei lor organizaţii, aruncând în aer întreaga flotă şi tot ce reprezenta ea, lăsând lumea noastră într-o situaţie de criză. Astfel , căpitanul Kirk porneşte o vânătoare de capete într-o zonă de război cu misiunea de a da de urmă celui ce este sursa armelor de distrugere în masă. Pe măsură ce eroii noştri sunt propulsaţi pe tabla acestui epic joc de şah al vieţii şi al morţii, dragostea va fi pusă la încercare, prieteniile se vor destrăma şi va fi nevoie de sacrificii pentru protejarea singurei familii a lui Kirk: echipajul său. n

Rulează la Odeon Cineplex, Cinema City şi Cinema Florin Piersic

"The Great Gatsby"

Marele Gatsby este adaptarea cărţii lui Francisc Scott Fitzgerald. Filmul surprinde atmosfera anilor ‘20 şi pare, la o primă vedere, povestea unor oameni bogaţi, nefericiţi, superficiali care fac excese, înşeală şi petrec. Gatsby este o celebritate locală, un bărbat bogat şi misterios, gazda celor mai frumoase petreceri. Pe seama lui circulă tot felul de zvonuri, este bârfit de toată lumea, dar toţi vor să fie invitaţi la petrecerile lui. Gatsby are totul mai puţin dragostea femeii pe care o iubeşte şi este dispus să facă orice pentru a o câştiga pe Daisy. Numai că Daisy este o tânără frumoasă dar frivolă, care se complace într-o căsnicie formală, nu are un caracter puternic şi nu ştie să aprecieze iubirea lui Gatsby, ceea ce face ca deznodământul poveştii să fie unul tragic. Marele Gatsby este povestea visului american neîmplinit.

Rulează la Odeon Cineplex, Cinema City şi Cinema Florin Piersic

Recenzie: "Zarafa" - o animaţie pentru întreaga familie

n Drumul primei girafe transportate din Africa până în Paris capătă proporţii epice în această animaţie clasică, al cărei punct forte este povestea moralizatoare. Zarafa promite să dea o lecţie de viaţă atât celor mici, cât şi celor mari, fiind un film care se cere văzut împreună cu întreaga familie.

Debutul în animaţie al lui Rémi Bezançon atinge probleme precum sclavagismul, superficialitatea conducătorilor, libertatea animalelor precum şi loialitatea şi, nu îi ultimul rând iubirea. Maki este un copil extrem de curajos, care scapă de un negustor de sclavi. Acesta se împrieteneşte cu un pui de girafă, a cărei mamă moare împuşcată de negustor. Atât girafa, cât şi băiatul, ajung în grija lui Hassan, un beduin, care numeşte animalul Zarafa (girafă în arabă) şi porneşte în misiunea de a transporta girafa drept cadou din partea lui Muhammad Ali Al Egiptului, pentru regele Charles al X-lea al Franţei, în speranţa că armata franceză îi va ajuta la eliberarea Alexandriei, aflată sub ocupaţie turcă.

Întreg filmul este o poveste în poveste, spusă de un bătrân unui grup de copii dintr-un sat african. Personajele sunt introduse rând pe rând sub forma unor figurine, care prind viaţă pe măsură ce pătrundem tot mai adânc în poveste. Suntem martorii unei călătorii fascinante cu balonul, de pe tărâmurile uscate ale Africii, prin Alpii acoperiţi de zăpadă şi până în Parisul anului 1827, de unde am observat lipsa Turnului Eiffel, care a fost construit 60 de ani mai târziu. Subiecte destul de dure precum sclavia, dar şi scenele mai dramatice din film sunt tratate în aşa manieră încât să fie pe înţelesul celor mici, fără a fi supărătoare. Regele Franţei primeşte un portret nu tocmai elogios, iar figura paternă a întregii călătorii, Hassan, are toate şansele să vă intre în graţii.

Roluri cheie în desfăşurarea acţiunii joacă şi două vaci tibetane (faptul că sunt tibetane nu este deloc întâmplător!), alături de aventurierul Malaterre, care conduce balonul din Africa spre Paris, într-o călătorie asemeni celor din scrierile lui Jules Verne. Nu putem să o uităm şi pe Bouboulina, conducătoarea unui vas grec de piraţi, care îi va lăsa o impresie puternică atât lui Maki, cât şi lui Hassan. Efectele vizuale şi tehnologia 3D pierd teren în faţa acestui film, care impresionează prin povestea memorabilă ilustrată parcă printr-o derulare de picturi în acuarelă.

E fascinant cum această animaţie îşi are rădăcinile în fapte istorice. Modificările aduse poveştii nu au făcut decât să crească valoarea educativă a întregului film şi să trezească interesul pentru adevărata poveste a girafei Zarafa, care în prezent este găzduită la Muzeul de Istorie Naturală La Rochelle.

În încheiere nu pot decât să recomand cu toată căldura acest film care vă va aduce cu siguranţă zâmbetul pe buze. Copiii vor primi o importantă lecţie de viaţă. Adulţii vor descoperi o bucată de istorie. Bunicii vor învăţa o nouă poveste pe care să le-o spună nepoţilor.

 

Comenteaza