Prognoza până la final de octombrie. De la zile ca de vară, la temperaturi cu minus în termometre

Prognoza până la final de octombrie. De la zile ca de vară, la temperaturi cu minus în termometre

ANM au emis o prognoză valabilă până la finalul lunii octombrie. Potrivit meteorologilor, temperaturile ca de final de vară mai țin câteva zile, după care scad brusc chiar sub temperatura de îngheț.

Astfel, în Transilvania, în primele zile ale săptămânii, media temperaturilor maxime va fi de 18 - 19 grade, iar a temperaturilor minime va oscila între 3 şi 6 grade. În 20 şi 21 octombrie vremea se va răci, astfel că valorile termice diurne vor fi în medie de 10 - 12 grade, iar minimele vor deveni preponderent negative, la o medie regională de -2 grade.

Începând din 22 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât în a doua săptămână de prognoză se vor înregistra valori termice peste mediile multianuale, maxime în general de 16 - 18 grade şi minime de 4 - 6 grade. Pe arii restrânse va ploua în 19 şi 20 octombrie, iar perioade în care se vor semnala ploi vor fi şi după 23 octombrie.

La munte, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime la nivelul zonei va fi de 12 - 14 grade, iar a celor minime va fi de 3 - 5 grade. Vremea se va răci accentuat în 20 şi 21 octombrie, când se vor atinge maxime în jurul valorii de 4 grade şi minime negative în aproapte toată zona montană, la o medie a valorilor de -4 grade.

Pentru a doua săptămână de anticipaţie sunt prognozate maxime în general peste 10 grade şi minime, în medie de 3 - 4 grade. Local şi temporar vor fi precipitaţii slabe în zilele de 19 şi 20 octombrie, când în zona înaltă ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi destul de ridicată şi după 23 octombrie.

Comenteaza