Reţetă de toamnă. Ketchup de casă

Reţetă de toamnă. Ketchup de casă

Dacă vă place ketchupul, mai ales la pizza și la paste, încercați să-l preparați în casă, printr-o metodă mai sănătoasă.

Ingrediente

ardei capia - 1 kg
suc de rosii - 2 litri
ceapa - 500 grame
usturoi - 7 catei
foi de dafin - 2 bucati
zahar brun - 50 grame
radacina de telina - 1 bucata
ulei de masline - 100 ml
otet balsamic - 50 ml
sare grunjoasa - 1 lingurita
scortisoara - 1 lingurita
busuioc - 1 lingurita, uscat
oregano - 1 lingurita, uscat
pudra de ghimbir - 1 lingurita
fulgi de chili - 1 lingurita
boia dulce - 1 lingura
piper - dupa gust

 

Mai intai trebuie sa coaceti ardeii capia. Cel mai bine ar fi sa ii coaceti pe gratar in aer liber. Daca nu aveti posibilitatea puteti sa ii coaceti pe grillul de aragaz asa cum am facut eu sau in cuptor. Dupa ce s-au copt pe toate partile trebuie scosi intr-un bol, presarati cu sare grunjoasa si acoperiti cu un capac. In felul acesta se vor aburi si pielita se va curata mai usor. Dupa ce s-au aburit si racit putin puteti sa ii curatati de pielita si seminte. Apoi trebuie tocati marunt.
 

Ceapa se toaca marunt, telina se da pe razatoarea mica. Intr-o cratita cu baza groasa se incinge uleiul de masline si se caleste ceapa impreuna cu telina pentru 12 minute. Peste ceapa calita se adauga ardeii copti si se lasa si ei pentru 12 minute. Dupa acest timp se adauga busuioc, ghimbir, sare, oregano, scortisoara, fulgi de ardei iute, foi de dafin, boia, zahar, otet balsamic, piper si usturoi trecut prin presa. Se amesteca bine si se adauga sucul de rosii. Se lasa sa fiarba la foc mic pentru 20 de minute. Dupa timpul de gatire gustati ketchupul pentru a va asigura ca este pe placul vostru.

La final ketchupul se paseaza cu un blender pentru o textura omogena. Se toarna fierbinte in sticle curate si sterilizate. Se acopera cu stergare si se lasa sa se raceasca incet. Apoi se pastreaza in camara peste iarna si apoi, dupa desfacere, la frigider.

 

Comenteaza