Risc mare de avalanşă la munte. Zonele cu cel mai mare pericol

Risc mare de avalanşă la munte. Zonele cu cel mai mare pericol

Ninsorile abundente din ultimele zile au dus la depunerea unui nou strat de zăpadă în zona de munte, iar meteorologii avertizează că există risc crescut de avalanșă.

Meteorologii anunţă risc mare de avalanşă, la altitudini de peste 1800 de metri, în Munţii Făgăraş şi Parâng-Şureanu, unde riscul de avalanșă este cotat cu 4 pe o scară de la 1 la 5.

În celelalte masive muntoase riscul de avalanşă este însemnat, fiind cotat cu 3, iar în zona de munte a Clujului cu 2.

„La peste 1800 m s-a depus prin acumulare în ultimele zile un strat consistent de zăpadă, ce depăşeşte pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versanţii nordici, peste stratul mai vechi, umezit şi parţial îngheţat în partea sa superioară pe fondul scăderii temperaturii. În profunzime regăsim straturi vechi, în general stabilizate. În apropierea crestelor se întâlnesc cornişe, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă.

Va continua să ningă moderat. Pe pantele suficient de înclinate, zăpada recent depusă va putea aluneca în mod spontan peste cel vechi şi compactat, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În cazuri izolate se pot angrena şi straturi mai vechi în avalanşe, iar acestea pot coborî şi la altitudini de sub 1800 m.

S-au înregistrat ninsori importante şi sub 1800 m, iar stratul de zăpadă este mai consistent pe versanţii nordici. Va continua să ningă, iar stratul va continua să crească şi aici. Pe pantele mai înclinate, stratul recent depus şi umezit va putea aluneca peste zăpada mai veche sau peste sol, ducând la declanşarea de avalanşe mici şi medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, transmit meteorologii ANM.

Risc de avalanşă însemnat - 3 din 5 - există şi în Masivul Bucegi, Ţarcu-Godeanu, Rodnei şi Munţii Călimani -Bistriţei-Ceahlău.

Stratul de zăpadă măsura 267 cm la Bâlea-Lac, 158 cm la Vf. Omu, 138 cm la Vf. Ţarcu, 15 cm la Cuntu, 40 cm la Păltiniş, 27 cm la Parâng, 25 cm la Predeal şi 14 cm la Sinaia, 167 cm la Vf. Călimani, 82 cm la Vf. Iezer, 76 cm la Ceahlău-Toaca, 66 cm la Vf. Lăcăuţi, 36 cm la Bucin, 19 cm la Vf. Vlădeasa și 17 cm la Băișoara.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza