Un ciclon periculos va lovi România, risc major de inundații. Vestul și nord-vest ţării, primele zone afectate

Un ciclon periculos va lovi România, risc major de inundații. Vestul și nord-vest ţării, primele zone afectate
| Foto: https://www.meteoromania.ro/

ANM va emite, vineri, o alertă meteorologică. În partea de vest, nord-vest a ţării sunt aşteptate manifestări de instabilitate atmosferică. 

Directoarea ANM Elena Mateescu a anunțat, după ședința de urgență de joi de la Guvern că vineri, 27 septembrie, va fi emisă o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, fiind aşteptate manifestări de instabilitate atmosferică, a msi precizat Elena Mateescu.

„Dacă vineri şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă, 26-33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba începând de duminică, când de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării.

Mâine (vineri - n.red.) la ora 10, ANM va emite o alertă meteo generală, la început pentru partea de Nord-Vest, Vest a țării, probabil la început un cod galben, cu precipitații de 30-40 l/mp.

Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură”, a declarat Elena Mateescu.

Precipitațiile vor începe la noi în seara zilei de sâmbătă și tot episodul se va încheia undeva în noaptea de luni spre marți. Timp în care va ploua în toată țara. Deasupra Oceanul Atlantic, în apropierea continentului european, există formațiuni ciclonice. Aceste formațiuni ciclonice vor evolua cu precipitații spre Europa Centrală. În spatele lor vine o masă de aer foarte rece sau chiar o pătrundere de aer polar, mai specialiştii ANM.  

Comenteaza