Video Foto Ziua Unirii Basarabiei cu România, marcată la Cluj. Boc: "Ce dorim să facem cu țara noastră? A ne orienta în altă parte decât acolo de unde vine democrația, înseamnă să înfrângem visul înaintașilor noștri"
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Mar 2025, 13:29
- Eveniment
- Ascultă știrea

Primarul Emil Boc a participat la ceremonia de depunere de jerbe de flori la bustul marelui pedagog Onisifor Ghibu, aflat în fața liceului din Cluj-Napoca, care îi poartă numele.
Primăria a organizat joi, la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” de pe str. Alexandru Vlahuţă nr. 12 – 14, un eveniment comemorativ și ceremonie depunere de jerbe de flori la statuia marelui pedagog Onisifor Ghibu, cu ocazia aniversării a 107 ani de la unirea Basarabiei cu România.
La 27 martie 1918, Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat unirea Basarabiei cu România, moment de însemnătate istorică, care a deschis procesul de întregire a ţării, finalizat pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia.
"Sunt aici pentru a arăta faptul că noi de la Cluj prețuim ziua Unirii Basarabiei cu România, 27 martie 1918, acum 107 ani. Care este cea mai importantă lecție pe care ne-au lăsat-o înaintașii noștri? Eu cred că este foarte simplu.
Ei le spun, peste veac: dacă noi am reușit și voi trebuie să reușiți în continuare. Ei au reușit în condiții absolut incredibile de grele. Gândiți-vă, 1918, două treimi din trupul României erau ocupat de nemți, de război.
Guvernul era refugiat la Iași. Rusia se retrăsese din război. Chișinăul era invadat de trupele care veneau de pe front. Era o instabilitate politică. Erau 3-4 alternative pe masă: stat independent Moldova, stat federal într-o viitoare Rusie. Și a treia eventuala alternativă- unirea cu România.
În acele condiții, când nu era România mare, când țara era în dezordine, când alții doreau alte proiecte politice, românii la Chișinău au avut tăria și puterea să spună 'Noi vrem unirea cu România!'. Ce lecție mai mare au putut să ne dea peste timp înaintașii noștri din 27 de martie 1918 (...). Deci dacă ei au putut în acele condiții, noi nu avem voie să nu reușim. Noi nu avem voie să uităm mesajul pe care ni l-au dat, că împreună trebuie să fim, indiferent de greutățile vremii. Și vremurile sunt grele. Au fost întotdeauna grele de altfel.
(...) Și românii în 1918 au decis unirea cu România. Doar pentru 22 de ani. Pentru că, din nou, Pactul Ribbentrop-Molotov, marii puternici a vremii ne-au trădat interesele. Și România a pierdut în iunie 1940 Basarabia.
Acum, iată că Moldova a reușit să-și regăsească drumul pentru a fi din nou împreună. Și și-au găsit calea pentru aderare la Uniunea Europeană, acolo unde noi suntem din 2007. Acum, în vremurile în care trăim, viitorul nostru comun este prin Uniunea Europeană, în Uniunea Europeană. Moldova a reușit să dea această direcție țară. Noi ce așteptăm, să întoarcem fața la cei care ne-au răpit teritoriile, la cei care ne-au vrut răul în toată istoria noastră? Ce dorim să facem cu țara noastră? Ce am învățat direct de la înaintașii noștri de acum 107 ani? Ciobanu spunea o vorbă pe care o știu de la țară: ciobanul nu e adversarul lupului pentru că e sur, ci pentru că îi mănâncă oile. La fel și noi cu Rusia, noi nu avem nimic cu Rusia, numai să ne lase în pace. Lasă-ne în pace să ne croim viitorul pe care noi ni-l dorim și nu prin răpiri teritoriale, nu prin războaie și prin alte modalități.
România trebuie să înțeleagă că viitorul nostru este acolo unde totdeauna românii și-au găsit securitate, pace și acces la prosperitate. Și acest drum este drumul împreună cu Europa, împreună cu cei cu care împreună am reușit să reconstruim pacea și accesul la prosperitate Celelalte alternative le-ați văzut de la Est - răpiri teritoriale, Gulag și 50 - 60 de ani de lipsă de dezvoltare și de îngropare a viitorului României odată cu cei 50 de ani de comunism aduși de tancurile de la Răsărit.
(...) Să învățăm din lecția marelui Onisifor Ghibu, acest apostol al românismului în Basarabia, profesor universitar aici la Cluj, care a contribuit decisiv a votul de prounire de la Chișinău, să învățăm din mesajul înaintașilor noștri că doar împreună suntem puternici, doar împreună România poate reuși, doar lucrând în aceeași direcție și trăgând în aceeași logică putem fi învingători. A ne orienta în altă parte decât acolo de unde vine democrația și prosperitatea, înseamnă să înfrângem visul înaintașilor noștri", a declarat Emil Boc, la ceremonie, după depunerea de coroane la bustul Prof. Onisigor Ghibu.
În 2017, 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România - a fost declarată zi de sărbătoare naţională în România.
La evenimentul de la Cluj-Napoca au participat veterani de război, profesori și elevi de la Liceul "Onisifor Ghibu", precum și parlamentari, reprezentanți ai administrației locale, printre care și prefectul de Cluj, Maria Forna.