Adio, parcare prin SMS

Adio, parcare prin SMS
A promis acum şapte ani, s-a conformat cu doi ani în urmă şi a renunţat la idee, anul trecut. În 2013, se studiază.

Aşa a procedat administraţia locală clujeană cu introducerea la Cluj-Napoca a sistemul de plată a parcărilor printr-un simplu SMS. Reprezentanţii primăriei spun că taxarea prin SMS a parcării în oraş este în dezavantajul clujenilor.

Unul dintre motivele pentru care la Cluj-Napoca nu s-a introdus sistemul de plată a parcării prin SMS se leagă de faptul că şoferii ar scăpa de amenzile de parcare. Acum doi ani când primaria clujeană a anunţat că va introduce acest sistem şi în municipiu, s-a vehiculat ideea că şoferii vor fi anunţaţi când expiră perioada pentru care s-a plătit parcarea, cu 5 minute înainte să expire, putând să plătescă o prelungire tot prin SMS. În plus, la Cluj-Napoca există în zona centrală 3.500 de locuri de parcare, motiv pentru care sistemul de sancţionare a şoferilor neregulamentari s-ar da peste cap şi nu s-ar mai şti dacă se plăteşte sau nu parcarea. „În toate oraşele din ţară unde funcţionează sistemul de plată a parcării printr-un mesaj de pe telefonul mobil el este gestionat de aceeasi societate. Aceasta înseamnă că ar trebui să nu facem licitaţie, ci achiziţie directă, iar valoarea contractului să fie sub 15.000 de euro. Nu ar fi în avantajul acestora. În plus, clujenii plătesc 2 lei pe oră pe parcare în centrul oraşului. Cu sistemul prin SMS ar urma să plătească mai mult, ceea ce înseamnă că s-ar încălca hotărârea de consiliu local în vigoare", a explicat pentru ZIUA de CLUJ, Florin Bugnar, şeful serviciului de parcări al primăriei. În 2011, administraţia locală a lansat o licitaţie pentru introducerea sistemului de plată a parcării printr-un simplu SMS, achiziţie estimată la 17.000 de euro. Ulterior, primăria a anulat procedura, motivând că participanţii nu îndeplineau condiţiile din caietul de sarcini. Introducerea sistemul de plată prin SMS a fost o promisiune din 2006 a primarului Emil Boc. Liberali clujeni au cerut în 2011 onorarea acesteia, având în vedere şi amenzile pe care poliţiştii locali le aplicau şoferilor în timp ce aştetia mergeau să-şi cumpere tichet de parcare.

Sistemul nu este funcţional pentru municipiul, explică oficialul de la parcări, pentru că nu s-a găsit o modalitate de a se face delegarea de gestiune. "Mai spuneţi-mi o primărie din ţară care construieşte parkinguri din încasările pe care le face din închirierea locurilor de parcare", a subliniat Bugnar, adăugând că introducerea sistemului de plată a parcării prin SMS este încă în studiu pentru Cluj.

Regulamentul de parcare din oraş a fost deja modificat în 2011, în aşa fel încât şi la Cluj este acceptat sistemul de plată a parcărilor prin SMS. În prezent, în municipiu taxa de parcare se poate achita prin tichete de parcare răzuibile, plata la parcometre, tichete eliberate de casele automate de plată, abonamente sau cip-carduri.

 

 

Comenteaza