Comisia Europeană în vizită la Cluj ca să vadă ce s-a întâmplat cu angajaţii Nokia
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 12 Feb 2013, 22:28
- Administraţie
- Ascultă știrea

Comisia Europeană susţine seminarii pe tema proiectelor derulate cu finanţare de la Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) de două ori pe an. În 2013, un prim seminar a fost programat la Cluj, având în vedere că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) are în derulare un proiect extrem de important ce vizează reîncadrarea pe piaţa muncii a unui număr de 1.500 de persoane, care au fost disponibilizate de Nokia. „Încă nu a trecut nici jumătate de perioadă de implementare pentru acest proiect şi deja avem un grad de ocupare de peste 50%", a explicat directorul AJOFM, Daniel Don. Proiectul care îi vizează pe disponibilizaţii de la Nokia, este un model de bună practică, menit să fie promovat şi pentru alte state care în prezent se confruntă cu un grad ridicat al şomajului, explică reprezentantul AJOFM Cluj: „Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Portugalia a anunţat deja că va fi prezentă la seminarul Comisiei Europene de la Cluj. De asemenea, aşteptăm să ne mai confirme prezenţa şi alte agenţii din Europa".
Din partea Comisiei Europene vor fi cinci reprezentanţi care vor dezbate şi analiza modul în care a fost aprobat şi implementat acest proiect la Cluj. Finanţarea acordată pentru reîncadrarea în muncă a celor 1.500 de persoane care au lucrat pentru Nokia s-a aprobat anul trecut, în noiembrie, şi se ridică la circa 3 milioane de euro. Daniel Don a explicat că avantajul în privinţa acestei finanţări este acela că în cazul unui grad foarte mare de ocupare, contribuţia financiară a României rămâne acoperită. „Prin colaborarea cu firma De'Longhi, putem spune că în această etapă am depăşit 50% din gradul ţintit de ocupare. Până la finalul proiectului (2014), avem timp chiar să ne depăşim ţinta", a spus Don.
Persoanelor care au fost cooptate în acest proiect al AJOFM li se asigură cursuri de formare, de consiliere şi de orientare profesională, astfel încât acestea să poată fi încadrate într-un nou loc de muncă. O bună parte dintre cei înscrişi în acest proiect au fost preluaţi de firma De'Longhi, care a cumpărat hala Nokia din Jucu. Alţi angajaţi, însă, au fost orientaţi şi spre alte zone de lucru, chiar şi spre instituţii publice.