Lucrările la drumurile judeţene nu mai sunt încurcate nici de păsări

Lucrările la drumurile judeţene nu mai sunt încurcate nici de păsări
Cu condiţia menajării speciilor de păsări, care populează zona Ţaga - Geaca, în perioada în care îşi depun ouăle, Agenţia de Mediu a emis avizul pentru modernizarea acestui drum, astfel că preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a semnat contractul cu Kiat.

 După întârzieri de mai bine de doi ani, Consiliul Judeţean anunţă că va demara lucrările de modernizare a drumurilor judeţene. Problema avizului de mediu, pentru modernizarea tronsonului Geaca - Ţaga - Cămăraşu, de 40 de km, a fost soluţionată, având în vedere că firmele de construcţii s-au angajat să respecte perioada în care cele peste 70 de specii de păsări protejate îşi vor depune ouăle. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a anunţat că a semnat deja contractul cu Kiat pentru demararea lucrărilor şi că această firmă ar urma să înceapă lucrările şi pe alte tronsoane. Pentru a putea asigura finanţarea necesară, Uioreanu plănuieşte să acceseze un credit bancar.

Şeful Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat, Liviu Bota, a explicat că lucrările la drumul Geaca - Ţaga - Cămăraşu, vor putea începe din această primăvară, având în vedere că nu pe toate porţiunile există restricţii care vizează o serie de specii de păsări care populează zona. "Am obţinut avizul de mediu şi putem demara lucrarea. Pe anumite porţiuni, însă, va trebui să aşteptăm până după perioada în care păsările îşi vor depune ouăle. Aceasta este regula, sunt 70 de specii protejate care îşi depun ouăle în luna mai. Ca atare, din iunie, cred că se va putea intra cu lucrările pe tot traseul", a spus Liviu Bota.

Liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a menţionat la rândul său că firma Kiat are terment 24 de luni să finalizeze acest tronson, de la semnarea contractului. "Odată cu semnarea autorizaţiei de construire, putem avea certitudinea că vor demara şi lucrările. După ani de aşteptări şi amânări, drumul care leagă Gherla de Cămăraşu şi care tranzitează nu mai puţin de cinci comune, se va moderniza", a comentat Uioreanu. El a adăugat că în paralel se va lucra şi la alte proiecte de drumuri, pe care Kiat le-a primit în pachetul câştigat la licitaţie. În total, consorţiul condus de Kiat, trebuie să modernizeze 417 km de drumuri judeţene. Numai pentru drumul Ţaga - Geaca - Cămăraşu, costurile lucrărilor se ridică la peste 23,1 milioane de lei. Cel de-al doilea consorţiu angajat de Consiliul Judeţean, condus de firma Samus, are în custodie lucrăi pe 317 km de drumuri. Uioreanu a explicat că anul acesta, vor fi demarate lucrări pe majoritatea tronsoanelor, chiar dacă nu există prea mulţi bani în vistieria Consiliului Judeţean. "Pentru a putea asigura lucrările de modernizare a drumurilor judeţen, vom accesa un credit bancar. Rămâne să stabilim ce sumă vom împrumuta. Nu e ruşine să facem împrumut, având în vedere că avem un grad de îndatorare al instituţiei este foarte mic la acest moment", a comentat preşedintele Consiliului Judeţean.

 

Etichete
Comenteaza