Casa dintre blocuri aduce Floreştiul în instanţă

Casa dintre blocuri aduce Floreştiul în instanţă
Hotărârea adoptată de consilierii din Floreşti, ce viza achiziţia unui imobil în vederea anulării sentinţei de demolare a unor blocuri de locuinţe, a fost atacată în Contencios Administrativ de către Instituţia Prefectului.

Primarul din Floreşti, Horea Şulea, are de partea sa Instituţia Prefecturii în lupta cu consilierii locali, care au reuşit să adopte bugetul peste capul său. Şulea respinge în continuare ipoteza achiziţionării casei din vecinătatea acelor blocuri pentru care instanţa a dat sentinţă de demolare. Chiar dacă a fost invocat argumentul salvării celor 60 de familii care locuiesc în blocul respectiv, primarul spune că achiziţia directă a unui imobil privat este o ilegalitate. Şi prefectura i-a dat dreptate, atacând decizia Consiliului Local Floreşti în Contenicios Administrativ. Şulea mai spune că pentru proprietarii din bloc are alte soluţii, iar pe consilieri îi convoacă într-o nouă şedinţă.

În cazul în care consilierii locali din Floreşti nu vor fi dispuşi să revină asupra formei iniţiale a bugetului, propus de primarul Horea Şulea, acesta este hotărât să nu mai facă nici o investiţie în 2013. „Rămânem, practic fără buget, pentru că în forma în care a fost adoptat, eu nu-l voi trimite mai departe, spre validare, instituţiilor statului. Ca atare, vom avea un buget de execuţie, iar de investiţii nu mai poate fi vorba. Decizia le aparţine colegilor din Consiliu. Dacă vor să lase Floreştiul fără drumuri, fără trotuare, fără electricitate, atunci să-şi asume acest lucru, pentru că ei au luat bani de la extinderea reţelelor de utilităţi şi i-au mutat în alte zone, iar eu nu pot fi de acord cu asta", a comentat Şulea.

Scandalul dintre primar şi consilieri a început în urmă cu câteva luni, când consilierii PDL, PSD şi UDMR, profitând de lipsa lui Şulea, au adoptat o hotărâre prin care au decis să cumpere o casă pentru a stinge un litigiu mai vechi. Concret, este vorba despre un ansmablu de blocuri pentru care s-a emis autorizaţie de construire înainte de 2008. În imediata vecinătate se aflau case individuale, astfel că unii proprietari s-au adresat instanţei. Încă de la acel moment, instanţa a dispus anularea autorizaţiei de construire, dar, totuşi, lucrările au fost reautorizate de primărie şi continuate. Oamenii au cumpărat locuinţe în aceste blocuri, unii plătind până la 60.000 de euro pe un apartament, în acea perioadă de boom imobiliar. Unul dintre proprietari de case nu s-a lăsat şi a obţinut o sentinţă definitivă, prin care s-a dispus demolarea acestor blocuri. Consilierii PDL s-au gândit că, dacă primăria ar achiziţiona casa proprietarului care a obţinut această sentinţă, problema ar fi rezolvată. Primarul le-a reproşat consilierilor că este ilegală această măsură, ca atare ei au decis că se pot descurca singuri şi au votat, în lipsa edilului, alocarea sumei de 86.000 de euro, în vederea achiziţiei acestui imobil. În proiectul de buget primarul nu a inclus însă şi această sumă. Din acest motiv, consilierii PDL au modificat tot proiectul de buget şi l-au şi adoptat. Şulea spune că nu îşi va asuma bugetul decât dacă acesta va reveni la forma iniţială. Între timp, s-a sesizat şi Prefectura, care a cerut anularea hotărârii privind achiziţia casei. Şulea spune că proprietarii apartamentelor pot cumpăra chiar ei casa, dacă pun fiecare câte 500 de euro, astfel încât să-şi poată construi un drum de acces, pentru că în prezent nu dispun de aşa ceva: „Soluţii se pot găsi. Aceste blocuri au fost autorizate fără drum de acces, aşa încât a fi în avantajul oamenilor să cumpere această casă, ca să poată să-şi realizeze acolo accesul".

 

 

Comenteaza