Cel mai dur meci pe Cluj Arena: Boc - Uioreanu
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 14 Apr 2013, 23:08
- Administraţie
- Ascultă știrea

Încă de la finalizarea lucrărilor se vehicula ipoteza ca stadionul să fie dat în administrare privată, astfel încât autorităţile judeţene să nu fie nevoite să asigure din resurse proprii funcţionarea lui.
În final, însă, fosta conducere a Consiliului Judeţean (CJ) a optat pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale cu acţionariat public de 100%, în speranţa că o bună gestionare ar putea genera profit după câţiva ani. Liderilor de la vremea respectivă le-a scăpat din vedere un amănunt important, impozitul pe clădire. În cazul stadionului, cam jumătate din bugetul societăţii s-ar duce pe impozit. Din acest motiv, noua conducere a CJ se pregăteşte să desfiinţeze societatea Cluj Arena.
Pentru că recepţia finală a stadionului va avea loc de-abia în toamnă, CJ nu avea cum să intabuleze clădirea, astfel că până acum nu s-a pus problema plăţii impozitului către Primăria Cluj-Napoca. De anul viitor lucrurile vor sta altfel. CJ, prin societatea Cluj Arena, va deveni proprietar de drept al stadionului, cu acte în regulă, aşa încât va avea obligaţia să achite către municipalitate un impozit anual de peste 300.000 de euro, la fel cum plătesc toate societăţile comerciale şi regiile care funcţionează în regim de autofinanţare. Sunt costuri care ar duce societatea în pragul falimentului, având în vedere că suma reprezintă aproape 50% din bugetul general al societăţii Cluj Arena.
Fosta conducere a CJ a încercat anul trecut să obţină o dispensă de la Ministerul Finanţelor Publice, însă demersul n-a dat un rezultat pozitiv. S-au făcut şi demersuri pe lângă Primăria Cluj Napoca, pe baza argumentului că stadionul este un bun public, că are o cu totul altă destinaţie decât imobilele cu caracter comercial, însă şi acesta a fost de prisos. Primăria răspundea, la vremea respectivă, că nici o societate comercială şi nicio o regie nu pot fi scutite de impozite, atât timp cât acestea funcţionează pentru a genera profit. În schimb, pentru ca administraţia judeţeană să scape de această problemă, primarul Emil Boc a cerut CJ să cedeze municipalităţii stadionul.
Uioreanu a refuzat. „Primăria a dat şi dă dovadă în continuare de rea-voinţă, pentru că, dacă ar fi dorit, putea emite o hotărâre prin care stadionul să fie scutit de impozit", a spus Uioreanu. El s-a gândit deja la o alternativă: în curând societatea Cuj Arena nu va mai exista. „Nu pot să vă dau mai multe detalii acum. E cert că nu ne permitem să plătim 300.000 de euro Primăriei Cluj-Napoca. Societatea care o administrează de abia îşi asigură cheltuielile de funcţionalitate, iar din bugetul nostru încă mai avem de asigurat câteva investiţii la arenă. Prin urmare, nu are nici un rost să mai funcţioneze această societate", ne-a declarat preşedintele CJ.
Sursele ZIUA de Cluj au informat că decizia executivului în privinţa desfiinţării societăţii este destul de avansată. Planul ar fi acela ca stadionul să intre în subordinea directă a CJ. Obiectivul ar urma să fie getionat prin intermediul unui serviciu din cadrul administraţiei judeţene. Fiind vorba despre un imobil aflat în proprietate publică, ar dispărea obligaţia plăţii impozitului către primărie. Pe de altă parte, desfiinţarea societăţii ar duce şi la pierderea unor locuri de muncă. Social-democraţii îşi vor să-l înlăture pe actualul director al societăţii, Radu Raţiu. Ar dispărea de asemenea, membrii Consiliului de Administraţie şi ceilalţi angajaţi din executiv. Sursele noastre ne-au mai informat că principalul scop al executivului CJ este acela de a pune mâna pe cei 13 milioane de lei care au intrat în conturile societăţii Cluj Arena din recuperarea taxei pe valoarea adăugată.