Ce instituţie importantă mai pierde Clujul în favoarea Bihorului VIDEO
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 20 Mai 2013, 21:47
- Administraţie
- Ascultă știrea
UPDATE Adaugă ştire video. Click pe fotografie
După ce în urmă cu câţiva ani Clujul pierdea Regionala Vamală în favoarea Bihorului, mai nou există riscul să se piardă şi Comisariatul Regional pentru Protecţia Cosnumatorilor, în favoarea judeţului Mureş, şi tot în aceste zile se vehiculează ipoteza ca şi Direcţia Regională a Finanţelor Public să fie mutată de la Cluj la Bihor. Parlamentarii clujeni se pare că nu prea mai au vreun ceva de spus în privinţa pierderii puterii de la nivelul acestor deconcentrate. Senatorul Marius Nicoară a subliniat că răspâdirea acestor instituţii în afara capitalei de regiune ar fi o politică a PSD.
De-a lungul anilor, liderii poltici din Bihor s-au tot străduit să preia de la Cluj o serie de instituţii deconcentrate importante, precum Direcţia Regională în Construcţii Nord Vest sau Direcţia Regională Vamală. Şi nu numai că s-au străduit, pentru că ei au şi reuşit să ducă spre Oradea aceste instituţii, în ciuda opoziţiei liderilor politici de la Cluj.
Mai nou, surse politice susţin că liberalii bihoreni cer şi Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj, iar în sensul acesta s-ar fi făcut deja destule presiuni la nivel central. Senatorul liberal Marius Nicoră susţine că pretenţia colegilor săi este complet nejustificată, având în vedere că cele mai mari resurse financiare, pe regiunea Nord-Vest, le are judeţul Cluj: "Nu cred că se va ajunge într-un astfel de punct, pentru că ar fi absurd ca judeţul Cluj, care gestionează cei mai mulţi bani, să rămână fără Finanţe".
Pe de altă parte, el admite că există un curent propagat de PSD, privind răpândirea celor mai importante instituţii deconcentrate în afara capitalelor de regiuni. "Nu înţeleg logica transferării unor direcţii regionale în afara capitalelor de regiuni. Este stupid să credem că dacă nişte sedii principale de instituţii sunt mutate în judeţe mai puţin dezvoltate, acestea vor avea de câştigat ceva. În afara unor posturi în plus de conducere, nu se câştigă altceva. Cu toate acestea, ştiu că sunt lideri din PSD care promovează ideea acestui transfer de instituţii şi trebuie să mărturisesc faptul că nu înţeleg", a subliniat Nicoară. Pe aceleaşi argumente, se pare că se cere şi mutarea Comisariatului Regional pentru Protecţia Cosnumatorilor de la Cluj la Mureş, iar mai grav este că se cere şi Direcţia Regională a Finanţelor Publice. Social-democraţii merg pe ideea unei regionalizări restrânse, mai exact crearea a opt sau maxim 10 regiuni. Iar în cazul în care actualele capitale de regiuni îşi vor păstra statutul, atunci se cere ca judeţele învecinate să preia conducerea celor mai influente instituţii deconcentrate. Procesul regionalizării este încă în fază incipientă, astfel că, până la o decizie finală, vor mai exista dezbateri, a arătat Nicoară. "Este evident că nu pot fi luate decizii greşite. Adică ar fi absurd să muţi Direcţia Finanţelor la Oradea, în condiţiile în care Clujul are un buget de trei ori mai mare. Şi lista de exemple ar putea continua", a spus Nicoară.