Eşec răsunător al Cartierului Tineretului. Incert este şi parcul fotovoltaic

Eşec răsunător al Cartierului Tineretului. Incert este şi parcul fotovoltaic
Reprezentanţii municipalităţii recunosc, în sfârşit, că Green Energy Napoca nu poate demara nici proiectul parcului de energie verde până când omul de afaceri Arpad Paszkany nu îşi va regla conturile cu foştii parteneri din compania Polus Real Estate.

Cu toate că a primit autorizaţia de construire pentru parcul de energie verde - care ar trebui să înlocuiască proiectul Cartierului Tineretului - omul de afaceri Arpad Paszkany nu se poate apuca de lucrări. Există un ordin preşedinţial, emis de instanţă, care sistează orice demers în privinţa acestui proiect, având în vedere că între cei doi parteneri cu care primăria a început proiectul au apărut 10 litigii, care nu se ştie când vor fi soluţionate.

Aşadar, fostul viceprimar şi mai apoi primar, Radu Moisin (în prezent consilier local PDL), recunoaşte că deocamdată, municipalitatea nu are cum să-l constrângă pe investitor să-şi respecte angajamentul. Un eşec răsunător, aşa ar putea fi numit proiectul Cartierul Tineretului, având în vedere că nici măcar după ce acesta a fost convertit într-un parc fotovoltaic, nu rămân şanse prea mari de a se realiza. E drept că Primăria Cluj-Napoca a emis autorizaţia de construire în toamna anului trecut, însă la această oră nu se poate anticipa dacă lucrările la proiect vor mai începe, iar dacă da, când anume. Se aşteaptă o soluţie din partea instanţei, dar nu înseamnă că aceasta, atunci când va veni, ar trebui să fie neapărat favorabilă primăriei şi omului de afaceri Arpad Paszkany.

Consilierul local PDL Radu Moisin a recunoscut că pentru demararea acestei investiţii primăria nu poate interveni în nici un fel, pentru că există un ordin al instanţei, care obligă la stoparea oricărui demers care vizează proiectul. "Trebuie să aşeptăm să se finalizeze procesele în care este implicat în prezent partenerul nostru din acest proiect", a subliniat Radu Moisin. Ar fi vorba de 10 procese care implică parteneriatul proiectul Cartierului Tineretului. De-abia după ce acestea se vor finaliza, şi dacă deciziile vor fi favorabile omului de afaceri Arpad Paszkany, se vor putea face demersuri pentru demararea lucrărilor la parcul fotovoltaic din Dealul Sf. Gheorghe.
Prin urmare, terenul cu care primăria a intrat în acest parteneriat nu poate beneficia, la acest moment, nici de proiectul parcului fotovoltaic, nici de vreun alt proiect de investiţie. Acest bun rămâne blocat în disputa pe care omul de afaceri Arpad Paszkany o are cu reprezentanţii firmei Irish Ventures, cea cu care s-a asociat iniţial în firma Real Polus Estate. Planul iniţial al primăriei pentru acest teren de 200 de hectare din Dealul Sf. Gheorghe viza construcţia unui cartier de locuinţe. Pentru această investiţie, municipalitatea s-a asociat cu firma Polus Real Estate, pe schema 51% din capital deţinut de Consiliul Local şi 49% de partenerul privat. Partenerii privaţi (reprezentanţii Irish Ventures şi omul de afaceri Arpad Paszkany) au început, însă, să nu se mai înţeleagă între ei. Într-un mod controversat, municipalitatea a decis să rupă parteneriatul iniţial, să convertească proiectul din cartier de locuinţe în parc fotovolotaic, şi să semneze un nou parteneriat cu firma Green Energy Napoca, căreia i-au fost cesionate părţile sociale de către Polus Real Estate.

Acţionarul majoritar al Polus Real Estate, societatea Iris Ventures Limited, să nu a acceptat să fie scoasă din joc în acest mod, astfel că a declarat război în 2012 Consiliului Local pentru modul în care a votat reconversia într-un parc fotovoltaic a proiectului imobiliar Cartierul Tineretului, în care cele două părţi au fost asociate. Aşa se face că de atunci şi până în prezent foştii acţionari ai Polus se tot judecă. Paszkany s-a tot încăpăţânat să spună că procesele în care este implicat nu afectează în nici un fel proiectul parcului de energie verde, însă concluziile sunt cu totul altele, iar consilierul PDL Radu Moisin a recunoscut că nu se poate pune problema demarării lucrărilor la acest proiect, atât timp cât instanţa a stopat orice demers în direcţia aceasta.

 

Comenteaza