Sumele pentru despăgubirile de la Aeroport au fost tăiate

Sumele pentru despăgubirile de la Aeroport au fost tăiate
Proprietarii de terenuri din jurul noii piste a Aeroportului se plâng că administraţia judeţeană le-a diminuat semnificativ valoarea sumelor de despăgubire, în procesul de expropriere, şi ameninţă că vor ieşi în stradă.

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a atras atenţia reprezentanţilor Consiliului Judeţean Cluj că din cauza neglijenţei lor, noua pistă nu va fi gata la timp şi le-a cerut să grăbească procesul de expropriere. Consiliul Judeţean a venit cu un răspuns, diminuând sumele fixate pentru despăgubirea expropriaţilor. Proprietarii vizaţi se consideră înşelaţi şi spun că măsura este abuzivă şi că aceasta a fost luată doar pentru ca administraţia judeţeană să poată face faţă cheltuielilor şi să-şi poată permite să achite toate exproprierile.

Povestea noii piste a Aeroportului Cluj-Napoca este departe de a se fi încheiat. Liderii consorţiului care se ocupă de realizarea acestui proiect au dat asigurări că îşi vor termina treaba la timp, astfel încât pista să devină funcţională din octombrie, însă procesul exproprierilor crează noi probleme. De altfel, la ultima vizită pe care a făcut-o la Cluj, vicepremierul Liviu Dragnea atrăgea atenţia că în cazul în care nu va fi grăbită procedura de expropriere, pista nu va putea fi pusă în funcţiune, având în vedere că Romatsa nu va avea unde să-şi instaleze sistemul de ghidare pentru avioane. Iar dacă noua pistă a aeroportului clujean nu devine funcţională anul acesta, riscăm să pierdem din companiile aeriene care deservesc Clujul, iar în sensul acesta Dragnea a făcut referire exactă la compania Lufthansa. Prin urmare, ministrul le-a cerut liderilor Consiliului Judeţean să facă tot posibiliul pentru a urgenta procedura exproprierilor. Iar Consiliul Judeţean s-a mişcat în acest sens.

La ultima şedinţă a forului s-a lua decizia de a se diminua valorile sumelor acordate ca despăgubire pentru expropriaţi. Modificările operate sunt însă foarte mari, iar proprietarii atrag atenţia că nu sunt de acord să tolereze o asemenea situaţie. „Este absolul aberant ce se întâmplă. În mod normal eu ar fi trebuit să primesc 12 euro pe un metru pătrat de teren arabil extravilan. Acum am aflat că administraţia judeţeană a decis altceva, că trebuie să primi doar 2 euro. Este cu atât mai nedrept cu cât o parte dintre proprietari au apucat deja să fie despăgubiţi. Iar noi, cei care am rămas pe dinafară, timp de patru ani, suntem acum siliţi să mai asistăm şi cum ni se ia aproape toată sumă care ne-a fost promisă iniţial", a comentat Doru Chicinaş, unul dintre proprietarii din zona Aeroportului. Acesta este de părere că măsura Consiliului Judeţean are legătură cu vizita lui Dragnea, care a cerut rezolvarea situaţiei exproprierilor, în condiţiile în care, cel mai probabil, Consiliul Judeţean nu avea bani disponibili pentru toate despăgubirile.

„Şi atunci şi-au spus că pot rezolva problema dacă reîmpart suma în aşa fel încât să poată da la toată lumea. Este nedrept ce se întânmplă, cu atât mai mult cu cât, eu chiar am primit notificarea în care mi s-a comunicat cât trebuia să primesc iniţial. Cum să-mi ia din 12 euro pe metru pătrat, 10 euro?", a spus revoltat Chicinaş. El a adăugat că în situaţia sa mai sunt şi alţi propietari, din cei 700 vizaţi pentru expropriere. „Nu suntem dispuşi să acceptăm aşa ceva, pentru că suma era oricum mică. Vom ieşi în stardă", a spus acesta.

De cealaltă parte, liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, spune că măsura adoptată în ceea ce-i priveşte pe expropriaţi n-ar avea absolut nici o legătură cu vizita lui Dragnea. „Noi n-am avut de ales. Trebuia să diminuăm aceste sume pentru că ele nu au fost acordate în timp util. Există un consultant angajat de Consiliul Judeţean care s-a ocupat de evaluarea acestor terenuri în urmă cu mulţi ani. În raportul lor se prevedea ca sumele iniţiale să fie acordate într-un anumit intreval de timp. Nu s-a întâmplat asta, ca atare, piaţa imobiliară s-a schimbat de acum patru ani. Raportul nu mai corespunde, evaluarea s-a reluat, iar sumele sunte acestea", a spus Uioreanu. El a explicat că proiectul pistei trebuie să meargă mai departe şi că o parte dintre proprietari şi-au dat acordul ca lucrările să evolueze fără probleme, chiar dacă încă nu şi-au primit banii în cont.

Comenteaza