Schimbare la faţă în “Pipera Clujului”

Schimbare la faţă în “Pipera Clujului”
Proprietarii celui mai mare hotel din Cluj, Grand Italia, au un proiect de blocuri cu 200 de locuinţe în vecinătate. O bucată de teren a fost cedată pentru un lăcaş de cult, alta pentru o grădiniţă.

Membrii Comisiei Teritoriale de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) au discutat luni propunerea, prilej cu care primarul Emil Boc a solicitat ca proprietarii să cedeze municipalităţii grădiniţa din proiect. După ce în ultimii ani în zonă s-au construit sute de apartamente, iar din proiectele de „centre de cartier" au apărut doar locuinţele, nu şi dotările, Boc a avut o revelaţie privind lipsurile zonei, cerând traseu fix de şantier pentru un dezvoltator: „drum, un pic de bloc, grădiniţă, mergi mai departe".

În şedinţa de ieri a CTATU, Saf Adria, societatea care deţine hotelul Grand Italia, a adus Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei biserici (Sf. Mare Mucenic Mina) şi modificarea de indici urbanistici pentru proiectul prevăzut în vecinătatea hotelului. Alături de lăcaşul de cult, în varianta actuală proiectul Saf Adria vizează construirea a 28 de imobile cu 196 apartamente şi a unui corp de clădire cu alte patru locuinţe, iar un teren de 1.000 mp este rezervat unei grădiniţe, aceasta fiind, de altfel, solicitarea exprimată în CTATU la o şedinţă anterioară. Regimul de înălţime dorit este de parter, două etaje şi un al treilea retras.

„Investitorul trebuie să construiască grădiniţa, iar aceasta trebuie predată primăriei, fiindcă altfel nu avem garanţia că se face. Şi nici nu le putem impune oamenilor de acolo să îşi ducă copiii la grădiniţă privată. Acesta nu este un moft al primarului, e o problemă a oraşului. La noi vin apoi să se plângă oamenii cărora dvs le vindeţi apartamente. Iar grădiniţa trebuie făcută cât de repede, nu la final: trebuie să ai făcut drumul în primul rând, apoi mai faci un pic de bloc, grădiniţa în paralel, apoi mergi mai departe", a intervenit Boc.
„Beneficiarul doreşte această grădiniţă, există interes pentru o astfel de funcţiune: după ce s-a discutat public data trecută despre proiect, proprietarul a şi primit un telefon de la cineva interesat de o astfel de investiţie", a spus arhitectul Flavius Muntean, care a susţinut proiectul. Primarul a subliniat că înainte de a putea construi, proprietarii Saf Adria trebuie să îşi dea acordul pentru cedarea grădiniţei. „Singura problemă pe care o văd cu amplasarea grădiniţei e că aceşti copii vor avea tot timpul vedere spre hotel. Vor ieşi copii deformaţi", a fost de părere arhitectul Eugen Pănescu, membru al CTATU.

După cum au explicat proprietarii, o variantă valabilă pentru concretizarea proiectului este vânzarea unei suprafeţe din terenul disponibil, chiar dacă demersurile de avizare au în vedere acum întreaga suprafaţă, cu un singur beneficiar, Saf Adria.

Într-o şedinţă din februarie a CTATU, Saf Adria Impex (care are asociaţi comuni cu Grand Italia, dezvoltatorul hotelului) şi Transtar au solicitat avizul de oportunitate pentru întocmirea unui PUZ pe str. Trifoiului - N. Mărgineanu, necesar schimbării destinaţiei unei părţi din terenul deţinut în Bună Ziua. Suprafaţa din vecinătatea hotelului era destinată, în proiect, unor locuinţe colective, dar proprietarii au decis să aloce o parte din teren pentru o biserică. Conform unui PUZ din 2004, pe terenul de lângă hotel erau prevăzute locuinţe colective cu două etaje, dar ulterior 2.000 mp şi-au schimbat destinaţia pentru un lăcaş de cult.

Aproape un cartier

În Bună Ziua supranumită "Pipera clujului" au fost aprobate, înainte de criza imobiliară, proiecte ce prevedeau pe planşe spaţii verzi, grădiniţe, spaţii comerciale şi alte dotări necesare unei zone asaltate de blocuri de locuinţe, însă deocamdată „aproape cartierul" duce lipsă de servicii şi nu are nicio grădiniţă. În ultimii ani au fost construite însă sute de apartamente.

Luminita SILEA, Kristina REȘTEA

Etichete
Comenteaza