Flota antizăpadă i-a dat onorul lui Boc FOTO
- Scris de Luminita Silea
- 06 Noi 2013, 21:13
- Administraţie
- Ascultă știrea
Primarul Emil Boc e convins că iarna nu va lua prin surprindere firmele de salubritate. Şeful Rosal Cluj pune chiar la bătaie 500 de euro pentru oricine va demonstra că maşinile prezentate de Rosal sunt mutate şi în alte oraşe, la intervenţii. În schimb, şeful Brantner, Eugen Vereş, invocă patriotismul local: "Utilajele noastre sunt clujene, get-beget".
Primarul Emil Boc a declarat ieri că este pregătit cu sancţiuni dacă firmele nu îşi vor face treaba - de la 2.500 până la 10.000 de lei pentru fiecare greşeală. Potrivit primarului, s-au prezentat utilajele firmelor ca o demonstraţie că "iarna nu le va lua prin surprindere". Edilul a mai precizat că s-au introdus noi străzi în programul de deszăpezire - Pomuţ, Calatis, St. Ludwing Roth, H. Heine, Valea Gârbăului, Voevod Gelu, Valea Cosminului, Speranţei, Veseliei (urgenţa III) plus Gheorghe Doja şi Dorului (urgenţa II), ajungându-se la 668 de străzi pe care se va interveni iarna aceasta. "Societăţile care intervin în oraş au utilaje viabile şi disponibile", a completat Boc.
Firmelor Rosal şi Brantner le-au expirat contractele pentru salubrizarea oraşului în octombrie, însă au mai primit o perioadă de graţie de la primăria clujeană: prelungirea contractelor până la încheierea unora noi, în urma licitaţiei lansate de administraţia locală (procedură pentru care primăria a fost obligată în octombrie de Comisia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor să modifice caietul de sarcini, în aşa fel încât acesta să nu fie <<cu dedicaţie>>).
Înainte de primii fulgi, firmele de salubritate s-au duelat în tehnologii, pentru a demonstra că sunt pregătite pentru a curăţa Clujul de zăpadă. Pe platoul Sălii Sporturilor, pregătite de luptă, s-au aliniat, faţă în faţă, o flotă cu numere de înmatriculare pe Cluj şi una pe Bucureşti.
Firmele au pus la bătaie sărăriţe, lame, rabe de încărcat zăpada, minilame, maşini pentru supravegherea intervenţiilor şi trei "vedete", Toyota Hillux cu lamă, aduse de Rosal, pentru deszăpezirea oraşului în aceasta iarnă. Brantner, ca se ocupă de jumătatea mai mică a Clujului, cea de est, are 11 utilaje, iar Rosal, care are jumătatea de vest, cu străzi mai multe şi mai dificile, 19 utilaje. La acestea se adaugă maşini pentru curăţarea zăpezii sau autoutilitare.
Şeful Rosal, Sergiu Hossu, a pus la bătaie public 500 de euro, premiu pentru orice cetăţean care va demonstra că utilajele pe care le-a prezentat ieri intervin şi în alte oraşe. "Cine va demonstra că noi prezentăm utilajele şi apoi le mutăm în alte oraşe va primi cei 500 de euro", a menţionat Hossu.
Şeful Brantner Servicii Ecologice, Eugen Vereş, spune că utilajele societăţii sunt clujene, get-beget, cu marcă de înmatriculare, iar cele pe care le deţine sunt exact numărul la care îl obligă contractul. "Probabil cei de la Rosal au venit cu mai multe maşini, tocmai pentru a face faţă mai bine la curăţarea centrului oraşului unde anul trecut am înţeles că au avut probleme. Nu contează numărul de maşini la deszăpezire, ci să le foloseşti la capacitate şi să corespundă tehnic. Cele 11 ale noastre sunt pregătite şi vor fi văzute pe străzi", a menţionat Vereş.
După plecarea primarului de la prezentarea utilajelor, Vereş şi-a direcţionat maşinile de intervenţiei spre baza societăţii de pe Nădăşel, iar acestea au părăsit platoul Sălii Sporturilor. În schimb, utilajele Rosal au mai zăbovit în zonă, chiar după plecarea lui Hossu.
În prezent, contractul pentru activitatea de salubrizare stradală (spălat străzile vara şi deszăpezit iarna) pentru sectorul I (cartierele Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, D. Rotund şi 80% din zona centrală) este deţinut de Rosal care va interveni pe 348 de artere. În sectorul II intervine Brantner, ce are în administrare cartierele Gheorgheni, Mărăşti, Între Lacuri, Bulgaria, A. Mureşanu, Someşeni şi 20% din zona centrală, ce va interveni pe 320 de artere. În 2013, cele două societăţi au încasat de la primărie 200.000 de euro pentru curăţarea oraşului de zăpadă.