Terenurile din Tetarom, scoase la vânzare

Terenurile din Tetarom, scoase la vânzare
O expertiză funciară ar urma să stabilească preţurile de vânzare pentru terenurile din parcurile industriale Tetarom. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a reaminit că investitorii vor să cumpere aceste terenuri.

Sunt câţiva ani de când se fac demersuri pentru ca investitorilor din Tetarom să li se permită să cumpere terenurile pe care le-au concesionat. Din pricina statutului de parc industrial, însă, acest demers a fost blocat. Legea privind funcţionarea parcurilor industriale s-a modificat recent, astfel că toţi chiriaşii au drept de preemţiune, în cazul în care proprietarii se hotărăsc să vândă. Consiliul Judeţean controlează societate Tetarom iar preşedintele Consiliului Judeţean spune că n-are o problmeă să vândă terenurile din aceste parcuri, dacă firmele chiriaşe vor fi dispuse să plătească preţul stabilit în raportul de evaluare.

Primele cereri pentru achiziţia de terenuri au venit din partea firmelor care au investit în Tetarom I. Directorul societăţii Tetarom, Viroel Găvrea, a cerut încă din 2004 să i se permită să facă demeruri pentru vânzarea parcelelor solicitate de investitori. Din pricina prevederilor legii ce vizează constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale,vânzarea terenurilor era interzisă. Găvrea preciza la momentul respectiv că a făcut mai multe intervenţii pentru modificarea acestei legi, însă, fără vreun efect.

De abia în 2013 s-au făcut schimbări. Conform prevederilor articolului 12, alineat 3, litera d) din această lege, "Rezidentul parcului are, în principal, următoarele drepturi: drept de preemţiune în cazul vânzării pentru imobilul închiriat." Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, susţine că nu înţelege de ce s-a tergiversat atât de mult acestă procedură, având în vedere că vânzarea acestor terenuri ar aduce garanţia că investitorii pot fi păstraţi în cadrul parcurilor. „Mă întreb de ce nu s-a demarat mai repede această procedură, pentru că nu am avea decât de câştigat. Noi putem impune regulile de vânzare şi preţul. Iar astfel ne putem asigura că-i păstrăm pe investitori pentru o perioadă cât mai lungă, în incinta parcurilor industriale", a spus Uioreanu.

La şedinţa Consiliului Judeţean de astăzi ar urma să se aprobe demararea procedurii de vânzare a acestor terenuri. Uioreanu a explicat că într-o primă etapă se va realiza un raport de evaluare a terenurilor. „După ce va fi expertizat terenul, vom putea scoate aceste terenuri la vânzare. Investitorii care le ocupă pot cumpăra, dacă vor fi de acord cu preţul nostru", a spus Uioreanu. Societatea Tetarom I, care administrează cele trei parcuri industriale clujene din reţeaua de stat, este controlată în proproţie de peste 90% de Consiliul Judeţean. Primul parc industrial, situat pe strada Tăietura Turcului, are o suprafaţă de 32,7 hectare şi 33 de parcele cu suprafeţe între 1.100 mp - 48.868 mp. În acest parc au concesionat teren în jur de 15 firme. Tetarom II, siuat pe B-dul Muncii fără număr, este ocupat în totalitate de compania Emerson. Acest parc are o suprafaţă de peste 12 hectare. Tetarom III este situat în localitatea Jucu şi are peste 145 de hectare. Aici au popsit investitori precum Bosch, De'Longhi sau Dietrich Logistic.

Comenteaza