Clujenii sunt nemulţumiţi de "noua faţă" a Parcului Babeş FOTO
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Mai 2014, 13:01
- Administraţie
- Ascultă știrea

Principalele nemulţumiri aduse în discuţie de semnatarii petiţiei sunt legate de tăierea unor copaci sănătoşi şi betonarea aleilor destinate alergării.
"Cerem Universităţii şi Gărzii de Mediu stoparea tăierii copacilor sănătoşi şi sancţionarea responsabililor pentru tăierile neincluse în studiul dendrologic. Cerem Universităţii îngustarea aleilor din material compozit şi din dale de piatră pentru ca sportivii care utilizează parcul să poată alerga în continuare pe pământ ţi pe un material moale (rumeguţ, lemn de tec, iarbă etc.)", se arată în textul petiţiei.
În plus, clujenii cer crearea mai multor porţi de acces pentru ca parcul să comunice mai bine cu Parcul Rozelor, râul Someş şi Canalul Morii, dar şi cu cele două cartiere din apropiere, Grigorescu şi Mănăştur.
"Propunem primăriei şi universităţii deschiderea parcului ulterioară amenajării pentru publicul larg. Astfel, aleile celui mai mare parc existent în oraş, de cca. 20 de hectare, să fie folosite gratuit de clujeni, iar doar terenurile de sport îngrădite să fie folosite în regim de taxă. Propunem crearea mai multor porți de acces pentru ca parcul să comunice mai bine cu Parcul Rozelor, râul Someş şi Canalul Morii, dar și cu cele două cartiere din apropiere, Grigorescu şi Mănăștur", se mai arată în textul petiţiei. Lucrările de modernizare a Parcului sportiv "Iuliu Haţieganu" au demarat în februarie şi se vor încheia la finele lunii septembrie.
La rândul lor, reprezentanţii UBB au declarat că nu ar trebui să existe motive de îngrijorare în ceea ce priveşte modul de reabilitare a parcului. "Actualul circuit de alergat va fi refăcut cu suprafaţă de pietriş, aşa cum a fost iniţial şi va exista o alee care va avea caracter semirutier, aşa cum se întâmplă şi în prezent. Cât despre spaţiul verde, acesta nu se va diminua, ba din potrivă, se va extinde, iar la finalul proiectului se plantează 80 de copaci, urmând ca zonele afectate de lucrări să fie refăcute".
Lucrările includ reabilitarea reţelelor de apă, canalizare, dar şi supraetajarea clădirii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii "Babeş-Bolyai". În plus, vor fi modernizate cinci terenuri de sport şi vor fi refăcute atât sistemele de iluminat, cât şi căile de acces, aleile şi rigolele.
Citeşte mai multe detalii despre proiectul de reabilitare al parcului AICI.
VEZI AICI o analiză a evoluției parcului de-a lungul timpului, apelând la o serie de aspecte urbanistice și de gestiunea urbană, pentru a servi drept comparație între momentul amenajării acestuia în anul 1931 și momentul 2013.