Seplecan vs. Oleleu: neînţelegeri cu privire la situaţia aeroportului
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Sep 2014, 16:31
- Administraţie
- Ascultă știrea
În ciuda faptului că la începutul săptămânii trecute autorităţile judeţene au semnat garantarea împrumutului de 50 de milioane de lei, Aeroportul Internațional Avram Iancu a fost listat în Centrala Incidențelor de Plăți a BNR. Consilierul judeţean Mihai Seplecan consideră că vicepreşedintele CJ, Ioan Oleleu, este vinovat de această situaţie întrucât a amânat semnarea unor acte necesare pentru plăți până la ora de închiderii operațiunilor bancare.
"Din informațiile pe care le dețin și care rog să fie verificate de către organele competente ale statului, cu bună știință, Ioan Oleleu a amânat, vineri, 29 august, semnarea celor trei CEC-uri privind plățile de la Aeroport până la ora 17:00, asta deși știa că operațiunile de acest gen se închid la ora 16:30. Știa, că i-a lăsat să aștepte în anticamera lui, cu începere de la ora 13:00, pe cei care veniseră cu CEC-urile la semnat.
Noroc că restul băncilor la care mai așteptau sume în plată au înțeles că au de a face cu un individ care încă își mai caligrafiază propriul nume îndelung, ca la ora de caligrafie din clasa a II-a, și au așteptat semnarea CEC-urilor. Numai Banca Transilvania a raportat incidentul de plată. Nu pot decât să remarc faptul că, în ziua respectivă, Ioan Oleleu a dat, totuși, dovadă de iuțeală de mână, dar numai pentru a semna un CEC în valoare de 309.048,72 lei, necesar unor plăți la CMID, adică celebra groapă de gunoi", afirmă Seplecan.
Oleleu a ţinut să clarifice incidentul semnalat de Seplecan, motivând prin faptul că reprezentanţii CEC au modificat actele adiţionale ale contractului, astfel fiind necesar un timp suplimentar pentru verificarea documentelor.
"În data de vineri, 29 august, în jurul orei 12:00, a fost trimis pentru a fi semnat un al doilea act adiţional la contractul de credit pentru aeroport încheiat cu CEC Bank, după ce acesta a fost modificat de către reprezentanţii CEC (un prim act adiţional fusese deja semnat de vicepreşedintele cu atribuţii delegate de preşedinte, domnul Vakar Istvan). Întrucât documentul adus pentru a fi semnat conţinea unele neclarităţi şi posibile probleme de natură juridică, a fost necesară analizarea acestora de către funcţionarii Direcţiei Juridice din cadrul CJ, în vederea identificării unei soluţii.
La ora 15:30, reprezentanta CEC Bank Cluj, d-na Pop, a sunat şi ne-a informat în legătură cu faptul că a trimis o nouă formă a actului adiţional cu numărul 2 care să fie analizată de către juriştii CJ, reprezentanţii CEC, urmând să sosească la sediul instituţiei în vederea semnării actului alături de conducerea forului administrativ judeţean şi cea a aeroportului. În momentul în care toate problemele de natură juridică au fost soluţionate şi textul propus al actului adiţional nu mai prezenta niciun fel de probleme, s-a trecut de îndată la semnarea acestuia de către toţi cei prezenţi, motiv pentru care consider că această întârziere nu îmi poate fi în nici un caz imputată.
Întrebarea care se naşte în acest context este însă de ce oare nu s-a putut ca actul în cauză să fie prezentat încă de la început într-o formă care să fie în deplină concordanţă cu legea, de ce oare au trebuit încheiate două acte adiţionale la acest contract? Şi, de asemenea, de ce oare a trebuit aşteptat până în ultimul moment pentru a fi semnat un document de o asemenea importanţă? Oare domnul Seplecan are remuşcări legate de faptul că a minţit în momentul în care a afirmat că toate problemele de la aeroport au fost rezolvate?", afirmă Oleleu.
Contractul de garantare a creditului de 50 de milioane de lei, cu un termen de 20 de ani, pentru realizarea investiţiei publice de interes judeţean la aeroport a fost semnat de către vicepreşedintele CJ cu atribuţii delegate de preşedinte Vakar Istvan, pe 25 august.