Sumă uriaşă "risipită" pentru alegerea şefului judeţului

Sumă uriaşă
Liberalii clujeni consideră că peste 1 milion de euro vor fi risipiţi în vederea organizării alegerilor locale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Ei subliniază faptul că totul se întâmplă din cauză că prefectul nu ar fi concretizat în timp util demersurile constatării vacantării postului de preşedinte al CJ şi susţin că scrutinul ar fi trebuit să aibă loc odată cu al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

 

Liberalii clujeni îşi exprimă nemulţumirea faţă de demersurile filialei locale a PSD şi ale prefectului, despre care spun că ar fi tras de timp pentru a nu trimite în timp util constatarea vacantării postului de preşedinte al CJ. Aceştia subliniază faptul că alegerile pentru conducerea forului judeţean s-ar fi putut desfăşura odată cu turul doi al prezidenţialelor, în 16 noiembrie.

PNL Cluj consideră că demersurile Prefecturii Cluj au fost făcute cu întârziere şi sunt nemulţumiţi de data la care a fost înaintată propunerea prefectului către guvern pentru organizarea alegerilor la nivelul judeţului. Aceştia subliniază faptul că emiterea ordinului se putea face pe 3 octombrie, iar anunţarea Ministerului Afacerilor Interne, cel mai târziu pe 13 octombrie, în loc de 20 octombrie.

Liberalii clujeni vorbesc despre faptul că dacă erau respectate aceste date, clujenii ar fi avut ocazia de a-şi alege preşedintele CJ pe 16 noiembrie. "Prin risipirea a peste 1 milion de euro din banii publici, prefectul şi reprezentanţii PSD Cluj nu numai că dovedesc sfidarea interesului public, dar se pare că doresc să cheme clujenii la urne în timpul sărbătorilor de iarnă, pentru a avea o prezenţă cât mai scăzută la vot", declară Marius Nicoară, liderul PNL Cluj.

Instituţia Prefectului susţine că atât ordinul prefectului, cât şi propunerea înaintată guvernului au fost emise respectând condiţiile impuse de legere, mai exact temeiul prevederilor art. 102^1 raportat la art. 69 alin. (2) şi (3) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare coroborat cu art. 15 alin. (2) lit. a din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare.

Horea Uioreanu, fostul preşedinte al CJ, a demisionat în 3 octombrie, dată la care demisia a fost înregistrată oficial la instituţie. Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a constatat vacantarea postului abia trei zile mai târziu, pe 6 octombrie, şi a trimis luni, 20 octombrie, după expirarea termenului de contestare a ordinului la instanţa de contencios administrativ, adresa de vacantare a postului către guvern, în vederea stabilirii datei alegerilor.

În condiţiile date, clujenii vor merge la vot cel mai devreme în 30 noiembrie, iar cel mai târziu în 18 ianuarie 2015. Decizia va aparţine guvernului care ar putea alege orice altă dată în acest interval de timp, fără a depăşi însă 90 de zile. Cel care va obţine funcţia de preşedinte al CJ nu va avea un mandat întreg, ci şi-l va încheia în iunie 2016.

Comenteaza