400.000 de euro s-au rătăcit. Ce a descoperit Curtea de Conturi la CTP
- Scris de Ionel Lespuc
- 17 Feb 2015, 17:56
- Administraţie
- Ascultă știrea
Curtea de Conturi, care a realizat o acţiune de audit la Compania de Transport (CTP), continuatoarea fostului RATUC, în perioada 07.01.2014 - 13.02.2014, a descoperit că o sumă importantă de bani nu a fost virată către primărie. Mai exact, este vorba despre 1.751.988 lei, (aproape 393.882 de euro, la cursul de marţi). Suma ar fi fost obţinută din vânzarea şinelor de tramvai (la fier vechi), care au fost înlocuită în cadrul unui proiect pe fonduri europene la iniţiativa administraţiei Sorin Apostu. Şinele valorificate nu aparţineau CTP, ci municipalităţii.
„Entitatea verificată nu a virat la bugetul local al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Cluj-Napoca, sumele provenite din vânzarea materialelor recuperate ca urmare a demontării liniei din tramvai, aflată în domeniul public al unităţii administrativ teritoriale", scrie în raportul Curţii de Conturi, dat recent publicităţii.
În consecinţă, Curtea de Conturi face o recomandare conducerii CTP: „Virarea de către entitatea verificată, la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca a sumei de 1.751.988,83 lei, reprezentând valoarea materialelor recuperate ca urmare a demontării liniei de tramvai aflată în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca, în vederea modernizării acesteia şi valorificate prin vânzare pe parcursul anilor 2011-2013".
Curtea de Conturi a mai observat că, în perioada 2011-2012, RATUC a încheiat contracte de răspundere civilă auto (RCA) fără să organizeze licitaţii, deşi suma depăşea plafonul până la care se puteau face atribuiri directe. Potrivit legii din acea perioadă, pentru orice serviciu mai scump de 15.000 de euro compania ar fi trebuit să organizeze licitaţie.
„În anii 2011 şi 2012, entitatea verificată nu a aplicat procedurile prevăzute de OUG 34/2006, pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică privind asigurarea RCA, deşi valoarea cumulată a acestora pe parcursul unui an impunea aplicarea procedurii de licitaţie publică", scrie în raportul Curţii de Conturi.
Şi primăria avea, la data auditului Curţii de Conturi, abateri financiare care priveau CTP: „Nu au fost înregistrate în evidența contabilă și în situațiile financiare, acțiunile nominative deținute de Municipiul Cluj-Napoca la capitalul social al societății Compania de Transport Public Cluj-Napoca, reprezentând active fixe și circulante". Probabil situaţia s-a remediat pe parcurs, altfel dividendele CTP riscă să nu mai ajungă la acţionarul unic al companiei, Primăria Cluj-Napoca.