De la Cristina Neagu, la Julio Iglesias. Cifre cu multe zerouri la Sala Polivalentă

De la Cristina Neagu, la Julio Iglesias. Cifre cu multe zerouri la Sala Polivalentă
A trecut mai mult de un an de când la Cluj a fost inaugurată Sala Polivalentă, o investiţie de 70 de milioane de lei a municipalităţii.

În 27 octombrie s-a împlinit un an de la inaugurarea oficială a Sălii Polivalente - „Bijuteria Clujului", cum a fost ea alintată de presă. Din noiembrie 2014 a intrat efectiv în circuitul evenimentelor culturale şi sportive şi a strâns cifre spectaculoase. Primul eveniment important a fost concertul James Blunt, din cadrul TiMAF, la care au participat peste 6.000 de spectatori.

350.000

de persoane au luat parte, într-un an, la evenimentele organizate în Sala Polivalentă.

Audienţa maximă pentru un eveniment sportiv a fost înregistrată pentru prima dată în martie, la Trofeul Carpați, competiție de handbal feminin ce a adus la Cluj campioana mondială, Brazilia, alături de echipele Germaniei, Suediei și României. 7.227 de locuri, 7.227 de bilete - sala a fost plină ochi.

Scenariul s-a repetat şi la partida de baraj cu Serbia, din iunie, în urma căruia naţionala în care străluceşte Cristina Neagu s-a calificat la Campionatul Mondial. 60 de meciuri oficiale şi peste 1.150 de antrenamente s-au desfăşurat pe parchetul sălii, respectiv câteva sute de meciuri de minifotbal și minibaschet în sala secundară.

Recordul absolut de audienţă s-a înregistrat, însă, la concertul Julio Iglesias. Peste 8.000 de spectatori au venit, în mai 2015, să asculte piesele artistului latin care a vândut cele mai multe albume din istorie. Eveniment de anvergură, DreamHack România a încheiat luna octombrie 2015 cu o audiență de peste 25.000 de spectatori în cele patru zile de spectacol.

De asemenea, festivalul Untold a avut o scenă în Sala Polivalentă şi a strâns 20.000 de oameni în patru seri. Sala a fost gazdă pentru aproape toate festivalurile care au fost organizate la Cluj în anul Capitalei Europene a Tineretului: pe lângă Julio Iglesias şi James Blunt, au mai concertat Eros Ramazzotti, Joe Satriani, The Red Army Choir, Lou Bega, La Bouche, Captain Jack.

„Suntem mulţumiţi de felul în care s-au întâmplat lucrurile în acest prim an de funcţionare. Am avut foarte multe evenimente şi foarte mulţi spectatori. Sutem prima sală de evenimente care şi-a implementat pe website propriul sistem de vânzare a biletelor online", a spus Ionuţ Rusu, directorul societăţii Sala Polivalentă SA.

944.000

lei este suma totală a veniturilor obţinute de Sala Polivalentă din noiembrie 2014 până în octombrie 2015. De fapt, nerontunjit, 944.130,02.

Image and video hosting by TinyPic

Conducătorii societăţii care administrează clădirea spun că lucrurile vor arăta mai bine în perioada următoare.

„Menirea principala a sălii este să găzduiască evenimente sportive şi tot mai multe federaţii vin să îşi organizeze evenimentele aici. După meciurile de handbal ale naţionalei feminine, vom avea FedCup, în februarie 2016, cu Simona Halep şi trei jucătoare de top din Cehia; în 2017 sunt şanse mari să avem Campionatele Europene de Gimnastică, iar Federaţia Română de Baschet candidează cu Sala Polivalentă din Cluj pentru o grupă a Eurobasketului masculin. Din punctul de vedere al evenimentelor culturale, e deja stabilit concertul Lara Fabian şi sunt sigur că vor fi multe altele, cel puţin la fel de interesante", a precizat Rusu.

Până la finalul anului, în Polivalentă va cânta Jose Carreras, chiar în această duminică, iar în decembrie va patina Evgheni Pluşenko, alături de cei peste 200 de componenţi ai trupei sale de dans pe gheaţă, muzică şi magie.

Sala Polivalentă este omologată pentru baschet, volei şi handbal, dar poate găzdui competiţii internaţionale de box, arte marţiale, gimnastică, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton. Sala dispune de scaune retractabile şi de un cub video cu leduri, de cinci pe trei metri, similar cu cele folosite în campionatul american de baschet, NBA, care permite redarea transmisiilor în direct a competiţiilor sportive.

Sala din Cluj-Napoca are o capacitate de 7.227 de locuri, dar se poate extinde până la 10.000. Lucrările au început în 2010, însă au fost stopate la începutul lui 2012, în faza de execuţie a circa 65%, printr-o decizie a instanţei. Ulterior, au fost reluate, în acelaşi, în urma reluării licitaţiei, caare a fost câştigată de aceleaşi firme, mai exact de asocierea CON-A, Nisal şi InterSport.

Investiţia s-a ridicat la 70 de milioane de lei. Banii au venit dintr-un credit de 300 de milioane de lei, contractat încă din 2011 de Primăria Cluj-Napoca de la CEC Bank.

 

Comenteaza