CJ reclamă "ilegalități flagrante pe bani publici". Lucrări fără autorizaţii soldate cu plângere penală

CJ reclamă
"Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj a efectuat lucrări ilegale, fără autorizații, la clădiri încadrate monument istoric", acuză oficialii CJ Cluj.

Consiliuli Judeţean (CJ) Cluj acuză Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), instituție aflată în subordinea forului judeţean şi finanțată din bugetul județului, că "în cursul anului 2016 conducerea Direcției a dispus efectuarea ilegală a unor lucrări de reabilitare/reparare la un corp de clădire din incinta instituției (str. Eremia Grigorescu nr. 37-39)".

Într-un comunicat trimis luni presei, CJ Cluj informează că Primăria Cluj-Napoca a constatat, în data de 17 mai 2016, că la respectivul imobil s-ar fi efectuat lucrări ilegale și a dispus oprirea lucrărilor, formulând totodată şi o plângere penală.

"Aceste lucrări ilegale nu pot fi decontate din bani publici, întrucât prejudiciază bugetul județului. Consiliul Județean Cluj a solicitat astfel DGASPC Cluj să identifice persoanele responsabile. De asemenea, forul administrativ județean va sesiza și organele abilitate ale statului", se arată în documentul citat.

De asemenea, președintele CJ Cluj, Alin Tişe, va solicita în următoarea ședință de plen rectificarea bugetului Direcţiei în sensul retragerii sumelor cheltuite ilegal, fără autorizație, la imobilul de pe strada Eremia Grigorescu.

"Menționăm în acest context faptul că, un proces-verbal de constatare a infracțiunii nu poate fi contestat administrativ, iar demersurile demarate ulterior de către Direcție pentru a solicita certificatele și autorizațiile prevăzute de lege, recunosc implicit modul de lucru, anterior ilegal", se mai arată în informarea transmisă presei de CJ Cluj.

În replică, directorul DGASPC Cluj, Dan Tămaş, a susţinut, într-o declaraţie acordată news.ro, că nu a încălcat legea şi că a primit o adresă de la Ministerul Culturii în care se arată că imobilul nu este monument istoric.

"In septembrie 2015 am primit o adresă din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Cluj, semnată de directorul Virgil Pop, în care ne spune clar că strada Eremia Grigorescu, 37/39, nu se află în interiorul ansamblului urban centrul istoric al Clujului, conform listei de monumente istorice", a declarat directorul Dan Tămaş, pentru ZIUA de CLUJ.

Directorul DGASPC Cluj mai spune că instituţia pe care o conduce nu a solicitat niciodată primăriei Cluj eliberarea unui certificat de urbanism şi a autorizaţiei de construire (AC), pentru ca lucrările efectuate nu necesitau eliberarea unei AC, conform Legii nr. 50, privind autorizarea excutării lucrărilor de construcţie, şi că acestea se încadrau în "lucrări de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului, dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acesteia, respectiv terasă, şarpantă, la clădiri de locuit care nu sunt monumente istorice situate in zona de protecţie".

Dan Tămaş susţine că instituţia nu a primit nici o citaţie în urma unei plângeri penale a primariei Cluj-Napoca în acest caz.

Comenteaza