Alo, ANI? Primarul clujean care îşi poate pierde mandatul
- Scris de Ionel Lespuc
- 09 Sep 2016, 16:30
- Administraţie
- Ascultă știrea
Un primar al unui oraş din judeţ este suspect de incompatibilitate. Este vorba despre Ioan Neselean, PSD, cel care ţine frâiele municipiului Gherla, începând cu luna iunie 2016. Concret, Neselean a fost, între 2013 şi 2016, viceprimar al Gherlei, dar şi membru, respectiv preşedinte al Consiliului de Administraţie a Spitalului Municipal.
Pe website-ul spitalului, Ioan Neselean figurează în continuare ca preşedinte al Consiliului de Administraţie.
În plus, fostul viceprimar, devenit între timp primar, a semnat cu mâna lui o declaraţie de interese în care arată că este membru al Consiliului de Administraţie a Spitalului Municipal. Chiar anul acesta.
Aici apare şi o altă speţă. Pe declaraţie de avere depusă la primărie NU figurează faptul că ar fi fost membru al CA de la spital, lucru care poate fi interpretat ca fals în înscrisuri oficiale.
Legalitatea acestei speţe a fost adusă deja în atenţia Agenţiei Naţionale Anticorupţie, care a dat următorul răspuns:
„1. Situația de fapt analizată:
Dacă deținerea funcției de viceprimar simultan cu calitatea de președinte al Consiliului de Administrație al unui spital, este de natură să genereze o situație de incompatibilitate.
2. Dispoziții legale aplicabile
„În conformitate cu dispozițiile art. 87 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările și completările ulterioare:
Art. 87
(1) Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţeaneste incompatibilă cu:
a) funcţia de consilier local;
b) funcţia de prefect sau subprefect;
c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia;
d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice;
e) funcţia de preşedinte sau de secretar al adunărilor generale ale acţionarilor sau asociaţilor la o societate comercială;
f) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional;
g) calitatea de comerciant persoană fizică;
h) calitatea de membru al unui grup de interes economic;
i) calitatea de deputat sau senator;
j) funcţia de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat sau o altă funcţie asimilată acestora;
k) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale (...) Din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente opinăm că deținerea funcției de viceprimar simultan cu calitatea de președinte al Consiliului de Administrație al unui Spital este de natură să genereze o situație de incompatibilitate, primarul și Consiliul Local/Județean având obligația de a desemna un reprezentant în Consiliul de Administrație cu respectarea prevederilor art. 87 din Legea nr. 161/2003", se arată în răspunsul ANI.
Am cerut un punct de vedere şi de la primar. „Am fost membru al consiliului. Eu am fost consilier în alt mandat... Nu mai am semnal", a spus Ioan Neselean. După acel moment, deşi telefonul suna, arătând că există semnal, primarul nu a mai răspuns la telefon.
Preşedintele PSD Cluj, Horea Nasra, îl susţine pe primarul de la Gherla. "Domnul Neselean a fost repartizat din calitatea de consilier local în Consiliul de Administraţie de la spital, nefiind remunerat, acesta fiind un proces care se întâmplă la toate consiliile locale. În ceea ce priveşte incompatibilitatea între funcţiile de primar şi membru într-un consiliu de administraţie, dacă e cazul va trimite ANI un răspuns cât se poate de clar. Domnul Ioan Neselean este un primar atent la nevoile comunităţii din Gherla şi avem încredere în el şi în activitatea sa", a spus Nasra.
Ioan Neselean a câştigat alegerile de la Gherla cu 2819 voturi, ceea ce a reprezentat 34,85% din opţiunile gherlenilor care s-au prezentat la urne în iunie 2016.
Iată ce spune legea, în legătură cu situaţiile de incompatibilitate. „Persoana (...) faţă de care s-a constatat (...) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului". Ioan Neselean nu îşi va pierde însă mandatul imediat. Dacă ANI îl va declara incompatibil, va exista cel mai probabil un proces, iar primarul va fi demis numai dacă instanţa va da un verdict în acest sens.