Proiect de 7 milioane de euro, blocat din cauza nepăsării unor cetăţeni. Investiţia ar putea rezolva traficul pe mai multe străzi

Proiect de 7 milioane de euro, blocat din cauza nepăsării unor cetăţeni. Investiţia ar putea rezolva traficul pe mai multe străzi
O primărie clujeană riscă să piardă un proiect de 7 milioane de euro din cauza nepăsării unor cetăţeni.


Este vorba de primăria comunei Baciu care nu poate depune un proiect cu finanţare europeană din cauza faptului că unii cetăţeni nu vor să cedeze porţiuni mici de câţiva metri pătraţi de teren către primărie pentru modernizarea unor drumuri.

Reprezentanţii primăriei Baciu spun că au avut loc mai multe discuţii în ultima perioadă cu aceşti proprietari, dar care încă nu au fost înduplecaţi să cedeze respectivele suprafeţe de teren.
Acum câteva zile primarul comunei Baciu, Florin Ioan Mureşan, a făcut cunoscută problema şi prin intermediul reţelei de socializare Facebook şi a lansat chiar un apel către cei în cauză să meargă să semneze actele necesare pentru transferul acestor mici porţiuni de teren.

„Potrivit Planului Urbanistic General al comunei noastre, strada Jupiter ar fi trebuit să aibă o lățime de minim 7 metri. În realitate, pe cei 800 de metri ai săi, are o lățime de 4-5 metri, iar în unele zone este chiar strangulată din cauza: interesului privat, a nepăsării, a iresponsabilității și relei voințe.

Mai precis, în ciuda insistentelor demersuri făcute de Primărie, cetățenii deținători de terenuri pe aliniamentul străzii nu au binevoit și nu doresc să se retragă și nici să cedeze porțiuni de câțiva metri pătrați de teren către Primărie. Acest fapt ne crează mari probleme, întrucât strada Jupiter are un statut juridic incert iar Primăria Baciu nu poate investi bani publici pentru modernizarea unei străzi care este de fapt privată.

Cea mai mare problemă și pagubă pe care însă ne-o poate crea această stare de lucruri este pierderea sumei de 7 milioane de euro, bani ce i-am putea obține printr-un proiect cu finanțare europeană și pe care nu-l putem depune din cauza unei condiții eliminatorii de eligibilitate.
Putem accesa fără probleme acești bani doar dacă străzile și troturele sunt întăbulate în domeniul public al Comunei Baciu", a explicat primarul comunei Baciu, Florin Mureşan.

Edilul comunei mai arată că dacă acest impediment ar fi depăşit, banii ar putea fi accesaţi, străzile ar putea fi reabilitate şi lărgite şi astfel s-ar fluidiza circulaţia pe străzile Jupiter, Neptun și Saturn.

Reprezentanţii primăriei Baciu mai afirmă că „cei 7 milioane de euro sunt bani pe care i-am folosi pentru modernizarea tuturor străzilor, trotuarelor dar şi a caselor de cultură din toate satele comunei".

Viceprimarul comunei Baciu, Balasz Ianos, a afirmat la rândul său că primăria este hotărâtă să pună piciorul în prag în legătură cu această problemă.

„O să mai aşteptăm o perioadă scurtă de timp să vedem dacă oamenii se vor conforma, şi în urma dezbaterii organizate recent de primărie pe această temă, şi dacă nu vor face acest lucru suntem hotărâţi să recurgem la procedurile legale privind exproprierea acestora", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Balazs Ianos, viceprimarul comunei Baciu.

Reamintim că, în 8 noiembrie anul curent, primăria Baciu a organizat o dezbatere despre aceste terenuri, la care au participat cetățeni, reprezentanți ai asociaților de locatari/proprietari din zona Jupiter, investitori imobiliari și constructori care lucrează în zonă, specialiști ai primăriei, șeful Secției 3 de Poliție din Baciu şi firma de topometrie care colaborează cu primăria.

 


Î

 

 

Comenteaza