Ei fac politica judeţului pentru următorii patru ani: UDMR, la putere peste tot

Ei fac politica judeţului pentru următorii patru ani: UDMR, la putere peste tot
Consilierii judeţeni USL au ţinut să le transmită colegilor din PDL că roata s-a schimbat şi că acum e rândul lor să stea în opoziţie. Pe de altă parte, femeile din PDL au remarcat că sunt destul de multe şi că acest lucru reprezintă o premieră în administraţia judeţeană.

La prima şedinţă a Consiliului Judeţean, consilierii au ţinut să se felicite reciproc, dar totodată au avut grijă să-şi atribuie şi mici înţepături. Pe de altă parte, femeile din PDL i-au adus mulţumiri lui Alin Tişe, pentru că le-a acordat încredere nominalizându-le să reprezinte partidul în forul administraţiei judeţene. Ele au sugerat că ar trebui să formeze o comisie specială a femeilor, însă colega lor din USL, Aurelia Cristea, s-a grăbit cu replica, susţinând că nu o deranjează să rămână o bună coechipieră a bărbaţilor. Alături de preşedintele Horea Uioreanu, pentru următorii patru ani, au fost desemnaţi şi cei doi vicepreşedinţi: Vakar Istvan (UDMR) şi Ioan Oleleu (PSD). UDMR a reuşit să guverneze şi la nivel judeţean, cu USL, după ce vineri a intrat în coaliţie la nivel local cu PDL pentru a conduce la Cluj-Napoca.

Administraţia judeţeană este, oficial, funcţională, după ce ieri consilierii au depus jurământul, şi-au ales vicepreşedinţii şi au constituit comisiile de specialitate care vor activa la nivelul forului. Fără incidente şi discuţii, prima şedinţă s-a dovedit a fi constructivă, noul preşedinte promiţând că va lăsa la o parte haina politică şi că va colabora foarte bine cu absolut toate partidele reprezentate în consiliu şi, de asemenea, cu absolut toţi primarii. Atitudinea pozitivă a preşedintelui Uioreanu nu i-a împiedicat pe consilieri să-şi atribuie şi mici înţepături, pe lângă tradiţionalele felicitări şi urări de bine.

Astfel, consilierul PSD Dan Canta, a ţinut să le transmită colegilor din PDL că roata s-a întors şi că acum a venit rândul lor să stea în opoziţie. "Sunt la al treilea mandat în Consiliul Judeţean, aşa încât nu pot decât să-i felicit pe colegii mei, atât pe cei care au obţinut un nou mandat, cât şi pe cei care sunt pentru prima dată în plenul administraţiei judeţene. În ceea ce-i priveşte pe colegii din PDL, vor vedea şi ei cum e să fii în opoziţie. Vor înţelege cum este să explici că nu este bine să te foloseşti de forţa majorităţii, aşa cum procedau ei, în detrimentul forţei raţiunii. Din fericire pentru ei, noi vom adopta oricum alt tip de politică, vom acţiona democratic, pentru că interesul nostru este să lucrăm şi să reprezentăm interesele comunităţilor locale din judeţul Cluj, aşa încât vom avea alte obiective decât să ne răfuim cu opoziţia", a precizat Canta.

La rândul său, preşedintele Horea Uioreanu le-a promis consilierilor că, deşi a reuşit să creeze o largă majoritate, el se va consulta în mod egal cu toţi liderii de partide. Liderul grupului de consilieri PDL, Alexandru Coroian, i-a răspuns lui Canta, apreciind că în viitor situaţia se poate întoarce oricând în favoarea opoziţiei. "Da, domnule Canta, aveţi dreptate, roata s-a întors acum, dar nu uitaţi, ea se tot întoarce şi se întoarce, aşa încât nu ştim niciodată când ajungem de unde am plecat", a replicat Coroian. Din partea PNL, medicul Emil Bogdan le-a spus colegilor săi că se întoarce după 20 de ani în plenul administraţiei judeţene. "Pot să vă spun că acum 20 de ani, cu executivul de atunci am introdus un regulament important, şi anume că avem obligaţia să guvernăm judeţul fără a face politică prea mult, având în vedere că noi am fost aleşi pentru a face administraţie. Sper ca în continuare să ne ocupăm de administraţie şi mai puţin de politică", a afirmat Emil Bogdan.

Un aspect important a fost semnalat de reprezentanta PDL, Steluţa Racolţa. "Este pentru prima dată când suntem atât de multe femei în plenul administraţiei judeţene", a spus Racolţa. Într-adevăr, PDL este reprezentat de cinci femei, în timp ce grupul USL doar de una singură. "Nu pot decât să-i mulţumesc domnului Alin Tişe pentru că a avut încredere în noi şi iată, ne-a investit cu încredere, nominalizându-ne să reprezentăm PDL în plenul administraţiei judeţene", a adăugat Racolţa. În opinia sa, femeile din forul administraţiei judeţene ar trebui să formeze o comisie specială a femeilor, separată de celelalte comisii tehnice de specialitate.

În replică, reprezentanta PSD, Aurelia Cristea, a răspuns că nu o deranjează deloc să rămână o coechipieră a bărbaţilor din administraţia judeţeană. "Eu sunt de părere că putem face faţă şi că putem avea un dialog ca de la egal la egal cu colegii noştri, aşa încât nu văd necesitatea unei astfel de comisii. Avem un mandat în forul administraţiei judeţene şi putem activa de pe poziţia de coechipieri, în virtutea ideii de dialog politic. Suntem aici pentru a legifera conceptul de activitate transparentă. Sper ca de aici înainte să primeze interesul general deasupra intereselor de grup", a comentat Aurelia Cristea. Reprezentanţii PPDD şi-au exprimat, de asemenea, bucuria pentru că într-un timp atât de scurt au reuşit să adune voturi semnificative, astfel încât să obţină trei mandate în Consiliul Judeţean. "Chiar dacă suntem juniori în ale politicii, sunt convins că vom face faţă provocărilor", a spus liderul grupului PPDD, Lucian Nemeş. Plenul administraţiei judeţene a ales cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, pe Ioan Oleleu (PSD), respectiv Vakar Istvan (UDMR), constituind totodată şi comisiile de specialitate. În plenul administraţiei judeţene, USL, UDMR şi PPDD deţin o majoritate de 25 de mandate de consilieri, în timp ce PDL are doar 12 mandate.

Componenţa comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean

Comisia pentru relaţia cu autorităţile şi comunităţile locale

Preşedinte: PPDD - Husar Axente
Secretar: UDMR - Ferencz Stefan
Membri: USL - Szeplecan Mihai
PDL - Rusu Rareş
PDL - Borza Radu

Comisia de prognoze, programe, buget-finanţe şi relaţii internaţionale:

Preşedinte: USL - Vasile Sălătioan
Secretar: USL - Bălaş Marius
Membri: USL - Lăpuşan Remus
USL - Marius Mânzat
UDMR - Nemeti Andrei
PDL - Racolţa Steluţa
PDL - Catarig Horaţiu

Comisia de amenajare a teritoriului, urbanism, investiţii:

Preşedinte: USL - Petran Ioan
Secretar: UDMR - Nemeti Andrei
Membri: USL - Canta Dan
PDL - Coroian Alexandru
PDL - Leş Mariana

Comisia de patrimoniu, regii, comerţ, turism:

Preşedinte: USL - Secară Dorel
Secretar: PPDD - Nemeş Lucian
Membri: USL - Aurelia Cristea
UDMR - Lorinczi Zoltan
USL - Druţa Eugen
USL - Ivan Ilarie
PDL - El Hayes Roland
PDL - Morar Andrei
PDL - Tuluc Călin

lComisia de sănătate, asistenţă socială, tineret şi sport:

Preşedinte: PDL - Tuluc Călin
Secretar: PPDD - Pop Valentin
Membri: USL - Cristea Aurelia
USL - Bogdan Emil
UDMR - Ferencz Stefan
USL - Sălătioan Vasile
PDL - Raţiu Adina Maria

Comisia de învăţământ, cultură, artă, religie:

Preşedinte: UDMR - Okos Rigo DEnes
Secretar: USL - Bota Ioan
Membri: USL - Cuibus Valentin
USL - Oros Adrian
PDL - Marc Marinela

Comisia de agricultură, silvicultură şi mediu:

Preşedinte: UDMR - Lorinczi Zoltan
Secretar: USL - Ivan Ilarie
Membri: USL - Secară Dorel
USL - Oros Adrian
PDL - Simplicean Horea

Uioreanu a rămas fără mustaţă

Proaspătul preşedinte al Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, şi-a ţinut promisiunea făcută în faţa premierului Victor Ponta. "Înţelegerea a fost că dacă voi câştiga alegerile, îmi rad mustaţa. Am câştigat, mă ţin de promisiune, dar apoi o las să crească", a spus Uioreanu.

Etichete
Comenteaza