Clujul investitorilor, tras în spirala gâlcevilor politice

Clujul investitorilor, tras în spirala gâlcevilor politice
Administraţia politică a oraşului se declară împotriva scandalurilor de la nivel central: tensiunile de la Bucureşti pun pe fugă investitorii.

Administraţia locală are semnale negative de la investitorii străini care evită să aleagă Clujul din cauza instabilităţii politice din ţară. După ce în campania electorală fostul primar, în prezent consilier local, Radu Moisin, se grăbea să anunţe nume de investitori care vor veni la Cluj, înainte ca aceştia să semneze contracte, acum tot el se arată îngrijorat că străinii interesaţi de afaceri bat în retragere. În schimb, administraţia judeţeană, care are o experienţă mai mare în atragerea de investiţii străine la Cluj, spune că deja companiile mari nu mai ţin cont de conducerea de la Bucureşti ci preferă să discute direct cu autorităţile locale care sunt mult mai serioase.

"Există o companie care era interesată să vină în municipiu iar în prezent ezită. Sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă la nivel naţional, în politică. În ultima perioadă s-a creat un climat de instabilitate pe fondul neînţelegerilor din planul politic de la Bucureşti care influenţează negativ mediul economic. Anul acesta la primărie au fost mai multe delegaţii care testau piaţa de la Cluj. Un singur investitor era foarte aproape de decizia finală, însă în ultima lună a bătut în retragere. Nu pot să divulg numele acestora. Ceea ce pot spune este că erau interesaţi de municipiul Cluj-Napoca. În septembrie se va tranşa soarta acestei investiţii", a declarat consilierul local Radu Moisin pentru ZIUA de CLUJ.

Viorel Găvrea, directorul societăţii Tetarom, cea care administrează parcurile industriale din judeţul Cluj, spune că se aşteaptă să vină un val de investitori la Cluj, în ciuda scandalurilor politice de la nivel naţional. "Acum nu ştii la cine te duci la Bucureşti pentru că nu se mai ştie exact cine este şef. Până la urmă detaliile unei investiţii se stabilesc între investitori şi autorităţile locale sau proprietarii de terenuri, în cazul nostru, cei de la Cluj. Aşa că sunt convins că investitorii nu vor mai fi la fel de reticenţi în următoarea perioadă", a menţionat oficialul.

Efervescenţa pe piaţa investiţională din Cluj s-a manifestat în primul semestru al acestui an atât prin nume de companii vehiculate ca pontenţiali jucători pe piaţa locală, cât şi prin proiecte concretizate în şantiere. Printre cele mai mari proiecte demarate în acest an se numără fabrica nemţilor de la Bosch şi cea a italienilor de la De Longhi (ambele în Tetarom III, la Jucu, de unde anul trecut s-a retras Nokia), dar şi parcul industrial privat din Turda a spaniolilor de la Graells&Llonch. În urmă cu câteva săptămâni a fost anunţată şi una dintre cele mai mari tranzacţii de pe piaţa imobiliară de la începutul crizei: sud africanii de la New Europe Property Investments (NEPI) şi omul de afaceri Ovidiu Sandor au preluat fost platformă Tricotaje Someşul pentru un centru de afaceri de 52.000 de mp care va demara anul acesta. Tot în acest an, una dintre companiile mari care activează pe piaţa de energie în domeniile furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, E.On Gaz a anunţat că va deschide un centru de servicii la Cluj care va aduce 540 de noi locuri de muncă pe piaţa locală.

Înainte cu trei zile de alegerile locale din luna iunie, primar interimar la acel moment, Radu Moisin confirma intenţia Grupului IKEA de a veni la Cluj, informaţie susţinută şi de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe. "Grupul suedez de mobilă şi decoraţiuni interioare va începe în acest an lucrările pentru un magazin la Cluj, iar investiţia în complex şi producţia de componente de mobilier va genera până la 1.000 de locuri de muncă", declara Moisin la începutul lunii iunie. Grupul suedez este prezent cu o unitate de retail la Bucureşti. Printre fabricile care produc pentru IKEA se numără şi Ecolor Jucu.Vechea conducere a Consiliului Judeţean a propus chiar înfiinţarea parcului Tetarom V, pe profil de producţie de mobilier, în urma negocierilor cu grupul suedez Ikea pentru amplasarea unui magazin în zona metropolitană Cluj. Oficial, reprezentanţii Ikea au declarat că sunt în faza de prospectare a pieţei şi că nu s-au hotărât asupra unei locaţii.

De altfel, şi investitorii locali şi-au manifestat nemulţumirea că turbulenţele din plan politic creează lipsă de prediclibilitate pentru mediul economic şi duc la imposibilitatea de a trasa planuri de afaceri realiste pe termen lung. În plus, consultanţii spun că şi tranzacţiile imobiliare sunt afectate de instabilitatea de la nivel central, cumpărătorii ezitând să investească în această perioadă. "Tensiunile majore din ultima perioadă, amplificate de creşterea cursului valutar au făcut ca interesul populaţiei pentru investiţii de amploare să scadă. Nici proprietarii nu au reacţionat suficient, în ciuda faptului că pe destul de multe segmente au fost atinse preţuri minime record în iuie. Totuşi, ritmul de ieftinire a apartamentelor nu a compensat scăderea apetitului pentru achiziţii din partea cumpărătorilor", a atras atenţia Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Luminiţa SILEA, Kristina REŞTEA

 

 

Comenteaza